Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 20 Dec. 2021

10 ključnih stvari: spolni stereotipi

Ekipa 10 ključnih stavri je novembra razmišljala o stereotipih, ki veljajo za moške in za ženske, kaj pomenijo za našo družbo in kako jih preseči.

»Ženskam je nakupovanje oblika sprostitve. Če se boš tako obnašala, te noben moški ne bo pogledal. Baba histerična. Pravi moški ne kaže svojih čustev. Joj, kako dobro zgledaš zdaj, ko si malo shujšala. Ženske so z Venere, moški pa z Marsa. Pridne punce ne delajo tega. Močni fantje ne delajo tega.«

Koliko teh izjav vam je znanih, koliko podobnih ste že slišali ali tudi sami izrekli?

Človeška vrsta obožuje predalčkanje in deljenje ljudi na skupine. Tako je svet lažje obvladljiv. Tako takoj vemo, kdo so naši in kdo ne. Tako takoj vemo, kako se pravilno obnašati, katera naša izjava bo požela odobravanje in katera privzdig obrvi. Svet delimo na moške in ženske in ves seksizem kot tudi vse zgornje izjave, mnoge na videz morda „neškodljive“, so odraz te delitve.

Celoten blog Maše Viršček je dostopen tukaj.

Vir: Socialna akademija

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

88802

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino