Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 22 Oct. 2021

11. MEDNARODNI FILMSKI FESTIVAL STOPTRIK

V Mariboru je v začetku meseca potekal že 11. mednarodni filmski festival stop animacije StopTrik v produkciji Pekarne Magdalenske mreže. Filmski program sestavlja tekmovalni in strokovni program ter bogat filmsko-vzgojni program za otroke in mlade, izobraževalni program, zanimiv spremljevalni program in atraktiven glasbeni program

StopTrik je eden največjih festivalov stop animacije v Evropi in vsako leto gosti vrhunske, mednarodno priznane ustvarjalke_ce s tega področja, kot tudi goste_je in strokovnjake_inje iz tujine. Festival je prepoznan po svojem poglobljenem programu, ki vedno znova postreže s projekcijami, ki pri gledalkah_cih vzbujajo vrsto refleksiji in občutij ter jih vodijo h kritičnemu preizpraševanju in dialogu. Letošnji program festivala se je osredotočal na pojem ANIMIRANE MITOLOGIJE. Zasnova je nastala iz predpostavke, da miti in konvencionalne mitske pripovedi (zgodbe o nastanku, iskanju, propadu itd.) ponujajo splošno razumljive kode in arhetipske predstavitve, ki so dovolj močne, da se na njihovi podlagi ustvarjajo in utrjujejo prepričanja, ki odpravijo dvom in ozdravijo bolečino vsakdana.

Po odprtem pozivu za filme programski direktor pripravi selekcijo, ki se bo predstavila v tekmovalnem programu. Sestavljajo ga trije sklopi stop animacije in en sklop borderlands, kjer gre za eksperimentalno in kombinirano tehniko animacije. Veliko nagrado festivala vsako leto podeli mariborska publika, pomebno vlogo pa ima študentska žirija, ki izbere najboljše filme, do katerih pridejo skozi poglobljene diskusije z mentorjem, animacije pa lahko dobijo tudi posebno omembo strokovnih gostji_ov festivala. Preverite, kdo so dobitnice_ki letošnjih nagrad. Na festivalu so se zvrsitel tri retrospektivne selekcije, kjer si je bilo moč ogledati animacije o večnih temah, povezanih s vprašanji o izvoru, smrti, ritualih, ljubezni, boju za moč, o kanonskih zgodbah in svetih podobah ter temah, povezanih s kolektivno zavestjo. 

Vabijo vas, da si ogledate izdelek otroške delavnice stop animacije z Leonom Vidmarjem – Rogljičkovo potovanje ter delavnice na kateri so sodelovale_i malde nadobudne animatorke_ji Workshot 2.0: Animated Mythologies, kaj so o procesu povedale ter nadaljujete z ostalimi zanimivimi intervjuji z gosti_jami festivala, spremljate festival na facebooku ali instagramu kjer boste na tekočem z dogajanjem, ki ga pripravljajo tekom leta in se jim pridružite naslednjo jesen na že 12. festivalu. 

Vir: Pekarna Magdalenske mreže Maribor
Foto: Andrej Firm

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

57008

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino