Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 19 Apr. 2022

17. april Evropski dan informiranja mladih

V nedeljo, 17. aprila, je ERYICA – European youth information and counselling agency Evropska agencija za informiranje in svetovanje mladim, skupaj s svojimi člani obeleževala Evropski dan informiranja mladih, ki je posebna priložnost za ozaveščanje o pravici mladih do dostopa do popolnih in zanesljivih informacij ter prepoznavanja dela mladinskih informacijskih delavcev.

Mladi lahko v družbi pustijo pomemben pečat, zato se je letošnji Evropski dan informiranja mladih osredotočil na mladinska gibanja, ki so spremenila zgodovino – tako iz pretekle, kot iz sedanjega stoletja, in sicer: gibanje #MeToo, oz. #JazTudi, petki za prihodnost, žametna revolucija, protivojno gibanje med Vietnamsko revolucijo … Kratke videe o gibanjih, ki so spremenila zgodovino najdeš na YouTube kanalu Ljubljanske mreže info točk L'MIT.

Naša družba je vedno bolj razdeljena, zavajajoče in netočne informacije pa ta razkol še bolj poglabljajo. Mladi kot nosilci sprememb imajo pravico do objektivnih in zanesljivih informacij, hkrati pa tudi dolžnost do odgovornega proizvajanja vsebin. Pravica do dostopa do popolnih in zanesljivih informacij je bistvena za uresničevanje drugih pravic, kot so izobraževanje, bivanje ali zdravje. Je pa tudi močno orodje za povečevanje udeležbe in ohranjanje demokracije, človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Zato je, kot so pred kratkim zapisali pri projektu Volim 2022, v članku 5 argumentov za udeležbo na volitvah, pomembno, da informacijski potencial izkoristimo in ga pretvorimo v aktivno volilno udeležbo, efektiven demokratični sistem namreč temelji tudi na informiranosti volivcev.

Ker so državnozborske volitve le še pet dni stran, prilagamo povezave do programov vseh strank, ki bodo kandidirale na volitvah, kot tudi povezavo do Facebook in Instagram strani projekta Volim 2022, nepristranske in nestrankarske kampanje mladih za temelj demokracije, ki primerja programe strank po določenih področjih, da boste lahko na volitvah, v nedeljo 24. aprila, sprejeli informirano odločitev.

Programi strank, ki kandidirajo na letošnjih volitvah:

Vir: Uredništvo mlad.si

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

26718

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino