Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 19 Feb. 2021

21. februar – Svetovni dan materinščine

Prvi in materni jezik je tisti, ki se ga človek najprej nauči in s katerim se najlažje izražamo, razmišljamo, pišemo, sanjamo in na splošno komuniciramo. Družbeno gledano pa je materi jezik pomemben za razvoj in krepitev narodne zavesti.

Unesco je 21. februar za mednarodni dan maternih jezikov razglasil leta 1999 v spomin na protest in smrt bengalskih študentov, ki so leta 1952 v Pakistanu zahtevali enakopravnost za svoj jezik – bengalščino.

Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) z mednarodnim dnevom maternega jezika opozarja na potrebo po ohranjanju kulturne in jezikovne raznolikosti po svetu. Z njihovo pomočjo skušamo ohraniti razlike v kulturah in jezikih, ki spodbujajo strpnost in spoštovanje drugih.

Za večino Slovencev, živečih v Sloveniji in v tujini (okrog 2, 4 milijona), je materni jezik slovenščina. Lahko pa ima človek glede na življenjske okoliščine tudi dva materna jezika, prvega in drugega. Na območju Slovenije je slovenščina večinski materni jezik, na narodnostno mešanih območjih pa pogosto tudi tamkajšnji jeziki, kot so, italijanščina, nemščina in madžarščina.

Po podatkih UNESCA okrog 40 odstotkov svetovnega prebivalstva nima dostopa do izobrazbe v jeziku, ki ga govori ali razume. Pravica do materinščine pa je osnovna človekova pravica, zato moramo s ponosom praznovati mednarodni dan maternega jezika.

Letos pa je zaradi svetovne pandemije tudi obeleževanje svetovnega dneva materinščine nekoliko drugačno in poteka pod sloganom »Spodbujanje večjezičnosti za vključevanje v izobraževanje in družbo«.

Društvo pisateljev Slovenije zato letos v ponedeljek 22. Februarja, ob 18. uri pripravlja virtualno okroglo mizo, ki jo bo moderiral Aljaž Koprivnikar. O svoji izkušnji prehajanja med jezikovnimi kulturami in kaj to pomeni za proces pisanja ter literaturo bodo predstavili Brina Švigelj Mérat, Maja Haderlap in Lajos Bence. Virtualna okrogla miza bo potekala preko aplikacije Zoom, obenem bo predvajana »v živo« preko Facebook strani Društva slovenskih pisateljev. Posnetek okrogle mize bodo objavili tudi na njihovi spletni strani.

Vir: uredništvo mlad.si in Društvo pisateljev Slovenije

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

52295

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino