Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 24 Jan. 2019

24. januar - Mednarodni dan izobraževanja

Mednarodni dan izobraževanja je Generalna skupščina Združenih narodov razglasila decembra lani, danes pa ga obeležujemo prvič. Odločitev za razglasitev mednarodnega dneva priznava ključno vlogo izobraževanja v okviru razvojne agende »Spremenimo svet: Agenda 2030 za trajnostni razvoj«.

Po besedah Audrey Azoulay, generalne direktorice UNESCO, je današnji dan »priložnost za ponovno potrditev temeljnih načel. Prvič je izobraževanje človekova pravica, javno dobro in javna odgovornost. Drugič je izobraževanje najmočnejše orožje, ki ga posedujemo, da lahko zagotovimo pomembne izboljšave v zdravstvu, spodbudimo gospodarsko rast, sprostimo potencial in inovacije, ki jih potrebujemo za izgradnjo bolj prilagodljivih in trajnostnih družb. Nazadnje pa moramo nujno pozvati k skupnemu ukrepanju za izobraževanje na globalni ravni.«

Po navedbah UNESCa:

  • 262 milijonov otrok in mladih ne obiskuje šole,
  • 617 milijonov otrok in najstnikov ne zna brati in ne pozna osnov matematike,
  • manj kot 40% deklic v podsaharski Afriki dokonča višje razrede osnovne šole,
  • približno štirje milijoni otrok in mladih beguncev ne more obiskovati šole, ker so v njihovo življenje posegli oboroženi spopadi in izgube bližnjih.

Vsled navedenih podatkov UNESCO poziva vlade in vse partnerje, da izobraževanje postane njihova vodilna prioriteta. Kaj konktertno priporočajo v okviru Agenda 2030 za trajnostni razvoj in njenega cilja na področju izobraževanja si oglejte na tej strani.

Ob tem dnevu vam podajamo nekaj bližajočih se dogodkov, ki se tičejo izobraževanja v Sloveniji:

Vir: uredništvo mlad.si

 

 

 

 

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

69386

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino