Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 15 Jul. 2022

25 let Pekarne Magdalenske mreže

Pisalo se je leto 1997, ko se je skupina mladih umetnic_kov,  kulturnih ustvarjalcev_k  in prijateljev_ic delfinov odločila, da se po treh letih ustvarjanja kulturnega programa in povezovanja skupnosti na  območju nekdanje vojašnice, sedaj Kulturnega centra Pekarna, formalno poveže v mrežo. 25 let kasneje je Pekarna Magdalenske mreže še zmeraj tukaj in tukaj namerava tudi ostati.

Obletnico so obeležile z dvema glasbeno-družabnima večeroma ter tiskovno konferenco, na kateri so predstavile_i kontinuirano delovanje na področju mladine, kulture in civilne družbe. Nekaj številk in projektov ter programov najdete na povezavi, hitro pa postane jasno, da zavod predstavlja enega pomembnejših akterjev za grajenje spodbudnega okolja za povezovanje, soupravljanje, angažirano ustvarjanje ter civilnodružbeni aktivizem. Skrbi za živahno in pretočno umetniško skupnost, spodbuja aktivno sodelovanje v družbenem življenju ter kritično in avtonomno držo, razvija prostovoljsko delo... 

Praznovale_i so dvakrat. Prvič so na veliko plesale_i s Tetkinimi radostmi. Začele_i na pekarniškem dvorišču že pred sončnim zahodom, nato pa so z jugo šikom nadaljevale_i v Dvorani Gustaf, drugič pa z dvema post-punk bendoma, dvema izmed najvidnejših triov slovenskega podtalja na pisti v Pekarni v okiru celotedenskega dogajanja ob 28. obletnici KC Pekarna. Nastopili so bunkerpop balans, ki z vsebino, tehničnostjo in zvočno-lirično estetiko gradi na širokem spektru naredi si sam glasbenih elementov iz zaklonišč ter se spretno poigrava z različnimi zvrstmi in nekdaj hišna Nina Bulatovix, združena kot surov glasbeno-besedni upor proti nesposobnostim in samozadostnostim politike ter obče blaznosti. Glavna preokupacija še danes ostaja preizpraševanje pozicij in razmerij moči. Utrinke svašta jugo-kiks-miksa tetkinih treh najljubših Borke, Bakta in Woo D-ja in njihovih ročno obranih ter skrbno izbranih zakladih ploščarn najdete na povezavi. Fotografije, kako so združile_i moči Kulturnega centra Pekarna in na pisti obeleževale_i 25 let Pekarne Magdalenske mreže in 28 let Kulturnega centra Pekarna lahko pogledate tukaj, na povezavi pa prisluhniete še pogovorom z bendi. 

Naj praznovanje traja!

Vir:Pekarna Magdalenske mreže
Foto:Andrej Firm

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

87476

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino