Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (3)
Datum objave: 26 Oct. 2021

29. oktober: svetovni dan možganske kapi

29. oktobra obeležujemo svetovni dan možganske kapi oz. »World Stroke Day«. Zakaj? Ker možganska kap letno prizadane več kot 13 milijonov ljudi, med katerimi jih umre približno 5,5 milijona. Statistično gledano bo eden izmed štirih ljudi, starejših od 25 let, v svojem življenju doživel možgansko kap (1). V Sloveniji ni statistika nič manj markantna: možganska kap je tretji najpogostejši vzrok smrti in najpogostejši vzrok za invalidnost. Letno prizadane kar 4000 Slovencev, to je povprečno 10 ljudi dnevno (2). 

Kaj je možganska kap?

Možgansko kap glede na vzrok ločimo na dve vrsti: ishemično in hemoragično. Ishemična kap se pojavi ob obstrukciji žile, ki dovaja kri možganom. Na mestu, kjer je krvni pretok prekinjen, lahko nastane strdek (cerebralna tromboza). Strdek pa do žile lahko pride tudi od drugod (večinoma iz srca ali večjih arterij v prsni votlini in vratu). Do cerebralne embolije pride takrat, kadar se delček strdka odtrga ter potuje skozi vedno manjše možganske žile, dokler se v premajhni ne zatakne in s tem prepreči prehrano okoljnega tkiva. Hemoragična kap pa nastane zato, ker žila na stanjšanem mestu poči in zakrvavi v možgane, nabiranje krvi pa pritiska na okoliško tkivo (1).

V obeh primerih pride do motenega dotoka krvi v možgane, s tem pa do motenega dovajanja kisika in hranil, predvsem glukoze. Ker so naši možgani energetsko zelo potratni, lahko njihova motena prehrana povzroči permanentne poškodbe tkiva, ki lahko vodijo v delno paralizo, motnje govora, vida in sluha, prizadeta sta lahko spomin ter dojemanje ipd. (1)

Prva pomoč in prepoznava

Ker je možganska kap dosegla epidemiološke razsežnosti, je zelo pomembno, da njene začetne znake zna prepoznati vsak posameznik. Posledice kapi so neposredno povezane z njeno hitro prepoznavo in čim hitrejšim prevozom v bolnišnico.

Za prepoznavo simptomov kapi si zapomnimo kratico G.R.O.M. (govor, roka, obraz, minute) ali svetovno različico BE-FAST (balance, eyes, face, arm, speech, time) in morda bomo nekoč nekomu rešili življenje!

Vir: Društvo študentov medicine Slovenije

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

29685

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino