Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 22 Jul. 2022

36. državne in 13. mednarodne kmečke igre

V soboto, 2. julija 2022 je Društvo kranjske in tržiške podeželske mladine, skupaj z Zvezo slovenske podeželske mladine organiziralo in izvedlo 36. državne in 13. mednarodne kmečke igre. Dogodek se je odvijal v Goričah pri Kranju.

Na dogodku je sodelovalo 26 ekip. Izmed katerih se je 21 ekip društev podeželske mladine potegovalo za laskavi naziv državni prvakov, 3 ekipe so tekmovale v mednarodni kategoriji in so prihajale iz ZDA, Nemčije in Švice. 2 ekipi pa sta tekmovali izven konkurence in s tem pokazali podporo organizatorjem. To sta ekipi Gorenjskih županov in ekipa Zveze kmetic Slovenije. Tako je bilo letos moč prvič opazovati žensko kosico in moškega grabljača. Vsem ekipam se organizatorji najlepše zahvaljujejo za sodelovanje.

Tekmovalci so se pomerili v že tradicionalnih dveh igrah – košnji in grabljenju ter 3 različnih spretnostnih igrah. Svoje spretnosti so pokazali v igrah s pridihom gorenjskih običajev. Te so zajemale žganjekuho, molžo krav v planinah in pa pobiranje pridelkov, ki so vzklili na gorenjskih njivah.

Zmagovalci

Najboljši kosec je postal Gašper Čarman in Društva kranjske in tržiške podeželske mladine, srebro si je prislužil Miha Podkubovšek iz DPM Slovenske Konjice, bron pa je odšel na Koroško, h Gregi Javornik iz DPM Mislinjske doline. Najboljša grabljica je postala Katja Šturm iz DPM Škofja Loka, tik za njo, na drugem mestu je stala Brina Brinovec iz DPM Hribci, tretje mesto pa si je prislužila Ana Likeb iz DPM Šaleška dolina.


Ekipno so bili najboljši in si s tem prislužili naziv Državnega prvaka v kmečkih igrah – DPM Slovenske Konjice. Drugo mesto v igrah so si prislužili DPM Litija in Šmartno. Tretje mesto pa so osvojili člani ekipe DPM Mislinjske doline.

Dogajanje ob igrah

Dogodek so organizatorji popestrili z različnimi atrakcijami. Imeli so sejem kmetijske mehanizacije, Grapak pa je demonstriral svojo seneno linijo. Da ni bilo (pre)vroče, so poskrbeli za osvežitev s sladoledom iz Kmetije Slavec, bazenom, kmečkimi koktejli in ostalo hladno pijačo. Svojo srečo si lahko preizkusil tudi s srečelovom, novo frizuro pa ti je uredil brivec. Čez dan sta za glasbo poskrbela DJ Tim Mlakar in DJ Ambro, zvečer pa je za zabavo poskrbel
ansambel Stil.

Vir: Zveza podeželske mladinske Slovenija

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

72279

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino