Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (1)
Datum objave: 08 Mar. 2019

8. marec - mednarodni dan žena

Danes praznujemo 8. marec, mednarodni praznik žensk oziroma dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti žensk.

Ideja o nujnosti tega dne se je rodila v začetku 20. stoletja v socialističnih smereh, njen namen pa je bil poziv k enakopravnosti žensk pri delu, volilni pravici in odločanju o splavu. Razvijati so jo začele ameriške socialistke, ki so leta 1908 organizirale prve večje demonstracije za svoje pravice. ZDA so tudi prva država, v kateri so ženske dejansko praznovale svoj dan - to se je zgodilo 28. februarja leta 1909.

Tudi v Sloveniji je potekal boj za enakopravnost ženskih pravic. Leta 1897 je začel izhajati ženski časopis Slovenka, leto pozneje pa je bilo ustanovljeno prvo žensko društvo.

V tem kontekstu je pomembna letnica 1906, ko je doktorirala prva Slovenka. To je bila Marija Urbas, ki je na graški univerzi končala doktorat iz filozofije. V nadaljevanju so ženske le še pridobivale na enakopravnosti: leta 1945 je bila uzakonjena splošna volilna pravica; leta 1974 je bilo v ustavo SFRJ zapisano določilo, da ima vsaka ženska pravico svobodno odločati o rojstvu otrok; leta 1977 je bila uzakonjena pravica vsake ženske do umetne prekinitve nosečnosti iz drugih, ne le zaradi zdravstvenih razlogov; leta 1989 je začel delovati prvi telefon v sili za pomoč ženskam in otrokom, ki so postali žrtev nasilja.

Evropska komisija je pred mednarodnim dnevom žena objavila skupno izjavo, v kateri je poudarila, da je enakost spolov osrednja vrednota EU in načelo, za katero se bo še naprej borila. Evropa je v svetovnem merilu območje, kjer so dekleta in ženske najbolj varne in najbližje enakosti. Zaposlenost žensk in njihova zastopanost na vodilnih položajih se povečujeta, vendar se ženske še vedno soočajo tudi z neenakostjo, grožnjami, zlorabami in nadlegovanjem.

Evropski statistični urad Eurostat pa ob dnevu žena ugotavlja, da le 36 % žensk zaseda vodstvene položaje v EU. Poleg tega je v EU samo 27 % članic uprav podjetij, ki kotirajo na borzi. Izvršne funkcije opravlja zgolj 17 % žensk. V Sloveniji je na vodstvenih položajih 47 % žensk, mesta v upravah podjetij zaseda 28 % žensk, izvršno funkcijo pa jih opravlja 25 %.

Da bi prikazali zgodovinski prispevek inovativnih žensk k človeškemu znanju in kulturi, od revolucionarnih zagovornic pravic žensk, do odličnih znanstvenic, je portal Europeana na pobudo Mariye Gabriel, evropske komisarke za digitalno gospodarstvo in družbo, vsak teden do mednarodnega dneva žensk, predstavil zgodbo o pionirki na svojem področju.

Katere izjemne ženske so predstavili in kakšna je njihova zgodba, si lahko preberete tukaj.

Na koncu pa še čestitke vsem dekletom in ženam ob njihovem prazniku. Sporočilo tega praznika je, kljub njegovi dolgoživosti, še vedno aktualno.

Vir: uredništvo mlad.si
Foto: Pexels

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

83646

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino