Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 30 Aug. 2022

Aktivnosti projekta Trajnostna Livada

Livada LAB je skupnostni prostor na zeleni javni površini praktično v središču glavnega mesta, kjer Zavod BOB program z mladimi izvaja že od leta 2015. Letošnje poletje je bilo v sklopu projekta Trajnostna Livada še posebej pestro - predstavljamo dve izmed izvedenih poletnih aktivnosti.

Izmenjevalnica

Skoraj vsak nov kos kupljenega oblačila podpira onesnaževanje okolja in izkoriščanje delavcev modne industrije. Izmenjave oblačil so trajnostni način, kako starim stvarem podarimo novo življenje. Ker se nam vsem po omarah prašijo skoraj nova oblačila, so se v okviru projekta Trajnostna LivadaLAB odločili, da organizirajo izmenjevalnico oblačil. In res smo jo. Dan izmenjevlnice je bil res poletno vroč in niso pričakovali velikega obiska. Ko pa je ura odbila pet, se je pojavila prva obiskovalka. In potem še ena in še en in kar naenkrat je izmenjevalcev kar mrgolelo. Izmenjevalnice se je na koncu udeležilo več kot 40 ljudi. Veselo so debatirali, ogledovali in iskali nove kose, ki bi jih lahko odnesli domov. Po koncu so ostala oblačila spakirali za dobrodelne namene. Veseli so, da lahko držijo prostor za takšne dogodke, za skupnost in trajnost.

Izlet v Ljutomer

Na poletno nedeljsko jutro so se preko projekta Trajnostna Livada odpravili na ekskurzijo. Odpeljali so se na drug konec Slovenije, v Ljutomer, kjer jih je pričakal njihov gostitelj Tomi. Najprej so se malo spoznavali, nato pa jim je predstavil svoj projekt v sodelovanju z OŠ Cvetka Golarja. Na šoli so uredili učilnico na prostem, svoj permakulturni vrt, lesena igrala in taktilno pot. Projekt širi šolski prostor za šolske zidove in učencem omogoča še več izkustvenega, konstruktivističnega učenja v naravi. Po ogledu poligona so si skupaj skuhali kosilo na prostem, nato je sledilo kopanje v lokalni »šoder jami«. Ko so si malo odpočili, jih je Tomi vodil skozi Zmajevo sanjanje. Skupaj so zbirali ideje, želje in vizijo za LivadaLAB. Ob zaključku procesa so se z novo usmeritvijo za naprej odpravili proti Ljubljani.

Vir: Zavod BOB, zanj Iva Špilak

 

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

40532

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino