Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 15 Feb. 2021

Aktualne razmere, ukrepi in epidemija zaradi koronavirusa COVID-19

Slovenija je prešla v oranžno fazo

 

Glede na epidemiološko sliko sproščanja ukrepov je Slovenija prejšnji teden prešla v oranžno fazo. Kar pomeni, da je vlada RS sprostila nekatere ukrepe. V šole se  vračajo vsi učenci in dijaki zaključnih letnikov, saj imajo na vzhodu zimske počitnice. Odprte so vse trgovine, konec je tudi prepovedi prehajanja občin in regij.

Vlada RS je v četrtek zaradi izboljšanja epidemiološke slike v državi sklenila, da se lahko v šole vrnejo tudi ostali učeni osnovnih šol in dijaki zaključnih letnikov. V umetniških gimnazijah in glasbenih šolah je od danes dovoljena izvedba individualnega pouka. V višjih in visokih šolah ter na fakultetah so od danes naprej dovoljeni izpiti v živo in seminarji za do 10 udeležencev. Pouk bo za vse, ki se vračajo v šolske klopi potekal v matičnih učilnicah, kjer bodo učenci in dijaki tudi malicali. Kosila morajo šole organizirati tako, da bo med učenci čim manj mešanja. Učencem v  matičnih razredih ne bo treba uporabljati zaščitnih mask, zunaj razreda pa ves čas. Še vedno velja, da morajo zaposleni v vzgoji in izobraževanju pred vrnitvijo na delovno mesto opraviti testiranje na okužbo s koronavirusom, testiranje pa ponavljati vsakih sedem dni.

Dovoljena je tudi brezkontaktna športna vadba individualno oziroma v skupini do deset športnikov ob neprekinjenem ohranjanju vsaj dveh metrov medosebne razdalje. Voditelji dejavnosti morajo imeti negativen test na koronavirus, ki ni starejši od sedmih dni, potrdilo o cepljenju proti covidu-19 ali dokazilo, da so covid-19 preboleli. Poleg vrhunskim športnikov bodo lahko športne aktivnosti izvajali tudi drugi državljani z vadbo na prostem in v zaprtih prostorih, precej večji je tudi delež registriranih športnikov z možnostjo treningov in tekmovanj. Še vedno pa ni  dovoljena prisotnost gledalcev na športnih tekmovanjih.

Od danes so lahko na podlagi vladne odločitve odprte vse trgovine v državi. Pogoj za obratovanje ostaja redno tedensko testiranje zaposlenih na koronavirus.

Z današnjim dnem se odpravlja tudi omejitev prehajanja občinskih in regijskih meja za prebivalce, prav tako je od danes dovoljeno zbiranje do deset ljudi. V veljavi pa ostaja omejitev gibanja ponoči, med 21. in 6. uro.

Vir: Ministrstvo za zdravje in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

 

 

 

 

 

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

88903

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino