Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (1)
Datum objave: 28 Mar. 2019

Ali lahko javno predvajamo filme v mladinskih centrih?

V Mladinski postaji Moste  so se srečali s tem problemom, ko so želeli predvajati športni film, ki so mu nato raje odpovedali, da si ne bi nakopali kazni.

Z iskanjem informacij so začeli na SAZASu, kjer so jim povedali, da lahko mesec po projekciji sporočijo, kaj so predvajali, plačajo nekaj evrov in tako uredijo avtorske pravice. Za dodatna vprašanja so jih prijazno usmerili na Tržni inšpektorat RS. Njihovo vprašanje so iz inšpektorata preusmerili na Urad za intelektualno lastnino RS. Od tam so jim odgovorili, da se je v taki primerih potrebno obrniti na nosilca avtorskih pravic in pridobiti dovoljenje za javno prikazovanje.   

V Mladinski postaji Moste so mnenja, da bi lahko bila v primeru mladinskih centrov narejena izjema, kot jo Zakon o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP) dovoljuje za izvajanje pouka. Kot pri pouku, tudi projekcije filmov v mladinskih centrih služijo izključno izobraževalno-zabavnemu namenu ter niso pridobitne narave. Lahko pa film predvajate v krogu svojih znancev in prijateljev in se tako izognete vsem preprekam!

Vir in foto: Mladinska postaja Moste

1 Komentarji

David
Se strinjam z izjavo "primeru mladinskih centrov narejena izjema" in tudi podpiram, je pa zalostno da vas pinpongirajo levo desno. lp

Komentirajte

62464

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino