Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 30 Aug. 2021

ALTER TEATER DAJE GLAS

V Mariboru se bo med 6. in 11. septembrom odvijal 3. ZIZ festival – Dnevi mariborske alternativne gledališke produkcije, festival pa bo zaokrožila tradicionalna 8. Gala podelitev ZIZ nagrad.

Društvo ZIZ v sodelovanju z Narodnim domom, Momentom Maribor, Radiem MARŠ in Pekarno Magdalenske mreže vabi na šest dni predstav, pogovorov, projekcij in after dogajanja na različnih lokacijah po mestu.

Društvo ZIZ s sodelujočimi v začetku septembra prireja ZIZ festival, da bi osvetlil položaj ustvarjalk in ustvarjalcev na področju alternativnega gledališča. Predstavljeni bodo dosežki mariborske alternativne produkcije pretekle sezone in čeravno pogoji za delo niso dobri, je festivalski program izjemno bogat. Festival bo letos postregel s kar dvema premierama – alter muziklom Pandorina skrinjica in ! (klicaj). Muzikal Pandorina skrinjica na odru združuje sodobne gledališke pristope, avtorsko glasbo, ples, akrobatske prijeme, sodobni cirkus in zgodbe aktivističnih bojev skozi zgodovino človeštva. Pandora poskuša z občinstvom prižgati in razplamteti plamen upanja in upora, ki so si ga v iskanju pravičnosti podajale generacije. Družba je še vedno krivična, upor je še vedno relevanten. Avtorska predstava ! (klicaj) govori o ustvarjanju in nestrinjanju. In mogoče tudi o kompromisih. Sprašuje se, kako se česarkoli lotiti, če se ne strinjaš v osnovnih premisah. ! (klicaj) bo z mariborsko premiero počastil ZIZ festival v sredo, 8. 9., premiera Pandorine skrinjice pa bo v četrtek, 9. 9.

Poleg omenjenih predstav, bodo na ogled še forumska predstava Cesta prekarskih brigad, radikalno nežni ceremonial Jubilej, predstava ŠtudenTeatra Več nas bo, prej bo te igre konec?, predstava Vznemirljivo življenje čebel, video projekcija Je suis Marija!, zadnje dejanje pred grande finalom pa bo Impro večer. Festivalsko dogajanje bo potekalo na Intimnem odru GT22, v Veliki dvorani Narodnega doma, v Vetrinjskem dvoru in v Dvorani Gustaf.

Mariborska alternativna gledališka scena v polni kondiciji zopet zavpije na vso moč – 3. ZIZ festival bo v mestu propadlih tovarn in gentrificiranih četrti dal svoj glas. Program je objavljen na njihovi spletni strani.

Z že 8. Gala podelitvijo ZIZ nagrad bo zaključek letošnjega ZIZ festivala bleščeče izstopajoč.  V soboto, 11. 9. ob 20. uri, bo v prenovljenem Sodnem stolpu drzen ansambel ZIZ kabareja podelil nagrade zaslužnim. Poleg ZIZ nagrad bo podelil tudi ZIZ prstan, nagrado za pomemben prispevek k oblikovanju  alternativne uprizoritvene scene v Mariboru.

Kulturno umetniško društvo ZIZ Gala podelitev ZIZ nagrad in ZIZ festival - Dneve mariborske alternativne gledališke produkcije prireja z namenom preizpraševanja pozicije alternativne gledališke produkcije v Mestni občini Maribor. Le ta se za redno in raznoliko produkcijo, s katero bi aktivno doprinesla tako h kulturnemu dogajanju v Mariboru kot k izobraževanju gledališke publike, bori kljub omejenim produkcijskim zmožnostim in pomanjkanju primernih uprizoritvenih prostorov.

Društvo ZIZ se je kot Kolektiv ZIZ vzpostavilo leta 2013 in je sprva delovalo pod okriljem Pekarne Magdalenske mreže Maribor. Od leta 2021 je ZIZ samostojno društvo, ki aktivno deluje in ustvarja na področju družbeno-angažiranega gledališča. Z delavnicami po metodi gledališča zatiranih in avtorskim ustvarjanjem političnih predstav ZIZ preizprašuje razmerja moči v družbi. Poleg delavnic in predstav pa društvo od leta 2014 vsakoletno organizira Gala podelitev ZIZ nagrad, od leta 2019 ZIZ festival – Dneve mariborske alternativne gledališke produkcije, prav tako pa od leta 2014 izdaja ZIZ koledar, katerega namen je deobjektifikacija prsi in teles.

Vir: Društvo ZIZ

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

24104

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino