Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 18 Aug. 2020

Analiza globalne raziskave o mladih in COVID-19

Ob svetovnem dnevu mladih, ki smo ga obeleževali 12. avgusta, sta Mednarodna organizacija dela (ILO) in Urad visoke komisarke OZN za človekove pravice (UVKČP) v sodelovanju s partnerji izdala poročilo z naslovom Mladi in COVID-19: vpliv na službe, izobraževanje, pravice in duševno počutje (Youth and COVID-19: Impacts on jobs, education, rights and mental well-being).

Gre za analizo zaključkov globalne raziskave o mladih in COVID-19, ki je potekala aprila in maja 2020 in je prejela prek 12.000 odzivov iz 112 držav. Študija se posveča položaju mladih med 18 in 29 letom na področjih izobraževanja, dela, mentalnega zdravja, pravic in družbenega aktivizma. Navajamo le nekatere uvodne podatke:

  • izobraževanje: 73% mladih se je v času pandemije soočilo z zaprtjem šol, 13% jih je ostalo brez dostopa do izobraževanja ali usposabljanja (digitalni razkorak). Kar 65% mladih je poročalo, da so se od začetka pandemije naučili manj kot prej
  • delo: 17% mladih, predvsem v starosti od 18 do 24, ki so imeli zaposlitev pred pandemijo, je skoraj popolnoma nehalo delati. 42% mladih je poročalo o zmanjšanju zaslužka
  • duševno počutje: 17% mladih verjetno pesti anksioznost ali depresija
  • človekove pravice: beležijo se visoki deleži omejevanja pravic: 33% mladih je zaznalo vpliv na udeležbo v javnih zadevah, 27% težave pri svobodi veroizpovedi ali prepričanja, 24% jih je menilo, da so netočnosti glede pandemije zadevale njihovo pravico do dostopa do informacij, 21% pa jih je imelo težave pri pravici do bivališča predvsem zaradi ekonomskih vidikov.

Študija se posveča tudi inovativnim načinom odziva mladih na krizo. Celotna študija je na voljo na tej povezavi.

Vir: Ministrstvo za zunanje zadeve

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

94402

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino