Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 30 Nov. 2020

Anja Fortuna gostja drugega Youth Wiki spletnega pogovora

V torek, 24. novembra 2020 se je odvijal drugi Youth Wiki spletni pogovor, pod organizacijo Zavoda Movit. Na tokratnem pogovoru so gostlili Anjo Fortuna, predsednico Mladinskega sveta Slovenije, s katero je tekla debata o strukturah in mehanizmih, ki omogočajo ter spodbujajo participacijo mladih.

V uvodnem delu pogovora, ki je vodil Borut Cink je Anja na enostavni način razjasnila vprašanje kaj sploh je participacija mladih in zakaj je to ena ključnih sestavin zdrave demokratične družbe, pa tudi kaj se zgodi če te participacije ni, oziroma jo je premalo. Anja je na tej točki ponazorila problem s primerom: “Vidik, ki sem ga zaznala je, da odločitve, ki se sprejemajo na katerikoli ravni, ne odražajo mnenj mladih, kar pa pomeni, da nam niso prilagojene in se moramo mladi prilagajat sistemu, ki ga nismo izoblikovali sami. To lahko prinaša poglobljeno stisko mladih.”

V nadaljevanju je tekla beseda o Svetu Evrope, kjer je trenutno najbolj vključujoč model mladih. Dotaknila sta se tudi Sveta Vlade RS za mladino, participatornem proračunu in o mladinskem dialogu (nekdanji strukturirani dialog), ki letos praznuje 10. letnico izvajanja. “Velika vloga participacije mladih na lokalni ravni stoji ravno na občini, katera mora ustvariti prostor, ki bo namenjen mladim, da se lahko vključujejo. Participatorni proračun lahko predstavlja zanimiv vidik, kako vključevat mlade pri soodločanju o dogajanju v njihovi občini.” je poudarila Anja.

Ob koncu pa je pogovor nanesel na Cilje mladih in prihajajoče predsedovanje Slovenije EU, kjer je za področje mladine, predsednica MSS-ja izpostavila 8 cikelj, ki temelji na 9 mladinskem cilju Prostor in participacija za vse: “V tem procesu se osredotočamo predvsem na vprašanje, kaj je potrebno narediti za implementacijo 9 cilja. Proces smo razdelili na dva dela in sicer na na konzultacijo dialoga in implementacijo.”

V zaključku je izpostavila še, da je prihajajoče predsedovanje Slovenije EU odlična priložnost, da  mladinski sektor izrazi svoje poglede 9 cilja in druge teme, ki jih želi odpirati. Pozvala pa je tudi vse mlade, ki imajo željo po participaciji tako na lokalnem, kot nacionalnem področju, da se lahko z vprašanji vedno obrnejo na Mladinski svet Slovenije.

Vir: Mreža MaMa

 

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

68184

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino