Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 08 Apr. 2022

Aplikacija DekontRamincija

Ljubljana Pride predstavlja mobilno aplikacijo DekontRamincija: aplikacijo, ki omogoča spremljanje sovražnega govora v javnih prostorih in zagotavlja konkretno izhodišče za upor proti tovrstnemu sovraštvu.

Trenutno smo priča močnemu porastu diskriminatornega in sovražnega govora v medijskem prostoru, na družbenih omrežjih in v parlamentarni politiki po vsej Evropi – ulice, zidovi, zgradbe in parki naših mest žal niso izjema.

Ta aplikacija vam pomaga zabeležiti sovražni govor, ki ga najdete kjerkoli v javnih prostorih: v vašem lokalnem parku, na steni ob šoli/službi, pri starih starših, poleg vaše najljubše kavarne ... ali če opazite grafit usmerjen proti LGBTIQ+ skupnosti, neonacistično nalepko, plakat s ksenofobnim sporočilom, ipd.

Zdaj ga lahko enostavno fotografirate in oddate na DekontRaminacija zemljevid in s tem postanete bolj ozaveščeni o fizičnem prostoru, v katerem živite!

Sovražni govor, drugačenje, stereotipi in predsodki primarno targetirajo marginalizirane skupine, kot so LGBTIQ+ skupnost, begunke_ci, prosilke_ci za azil in priseljenke_ci, temnopolte osebe in muslimanke_ci, če naštejemo le nekatere. Poleg tega, da pa neposredno prizadene ljudi, ki se identificirajo znotraj teh skupin, tudi normalizira tovrstne sovražne naracije v javnih prostorih. V aplikaciji lahko najdete tudi informacije, na koga se obrniti za podporo, če vas prizadene sovražni govor, ali bi radi še naprej aktivno naslavljale_i pojav sovražnega govora. 

Poleg sovražnega govora vam aplikacija omogoča tudi beleženje "DekontRaminiranega" govora, sovražnega govora, katerega pomen je bil spremenjen v nekaj pozitivnega, in/ali govora, ki je pozitiven in opolnomoča marginalizirane skupine.

Aplikacija je lahko odlično orodje za odpiranje pogovora o sovražnem govoru, njegovih posledicah in/ali zagotavljanje podpore tistim, ki jih prizadene: je uporabna in res enostavna za uporabo. Uporablja jo lahko vsak_a! 

Mobilno aplikacijo za Android telefone si lahko brezplačno naložite na platformi Google Play na tej povezavi.

Ogledate si lahko tudi kratki promocijski video o uporabi mobilne aplikacije.

Video je nastal v sklopu treninga o naslavljanju sovražnega govora. 

Mobilna aplikacija je nastala v sklopu Erasmus+ strateškega partnerstva med Loesje Berlin iz Nemčije, INAR iz Irske in Društva Parada ponosa iz Slovenije. Več o projektu si lahko preberete tukaj.

Vir: Ljubljana Pride

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

25580

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino