Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 30 Nov. 2018

Boj proti aidsu

Letos mineva 30 let, odkar je Svetovna zdravstvena organizacija 1. december razglasila za Svetovni dan boja proti aidsu. Čeprav se z leti zmanjšuje število na novo okuženih in je zaradi učinkovitih zdravil in ozaveščanja vse manj smrti za posledicami aidsa, strokovnjaki opozarjajo, da izzivi še vedno obstajajo. Po podatkih Unicefa, naj bi glede na aktualne trende in napovedi do leta 2030 zaradi aidsa umrlo 360.000 mladostnikov po vsem svetu. To pomeni 76 mladostnikov vsak dan, v kolikor ne bo povečanih vlaganj v preprečevanje okužb s HIV, testiranja in programe zdravljenja, opozarja UNICEF v najnovejšem poročilu (celotno poročilo si lahko prebereš TUKAJ).

V oddaji Mladinski informator, ki jo Ljubljanska mreža info točk pripravlja enkrat mesečno na Radiu Študent, lahko prisluhneš intervjuju z Mitjo Ćosićem, strokovnim sodelavcem Legebitre v programu testiranja in svetovanja na hiv in na področju hiv preventive v Legebitrini testirni točki.

Oddajo lahko poslušaš tukaj.

V tem tednu (od 23. do danes, 30. novembra) poteka kampanja Evropski teden testiranja na HIV s sloganom Testiraj. Zdravi. Prepreči. Njen namen je osebe, ki so se izpostavile tveganju za okužbo s HIV, spodbuditi k testiranju, zdravstveno osebje pa opozoriti, naj testiranje ponudi pogosteje.

Možnosti testiranja so raznolike. Društvo informacijski center Legebitra na primer za moške, ki imajo spolne odnose z moškimi, izvaja redno tedensko testiranje na HIV, gonorejo, sifilis in okužbo z virusoma hepatitisa B in C s svetovanjem na sedežu društva v Ljubljani in periodično testiranje s svetovanjem v  vseh slovenskih regijah. V tem tednu se je v Društvu Legebitra mogoče testirati vsak dan.

Več podatkov o terminih testiranja na Legebitri je na voljo na kajisces, o drugih oblikah testiranja pa na nijz.si.

Na svetovni dan boja proti AIDSU lahko lahko tudi ti pokažeš podporo osebam, ki živijo s hivom, s tem, da si nadeneš rdečo pentljo.

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

15684

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino