Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 29 Sep. 2021

“Brez mladih ne moremo naprej”

Danes, 29. septembra 2021, je v Mariboru potekal mladinski dialog, na katerem sta se predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednik Latvije Egils Levits pogovarjala z mladimi predstavniki mladinskih svetov iz trenutnega in prihodnjega tria predsedujočih držav EU iz Nemčije, Portugalske, Slovenije, Francije, Češke in Švedske ter s predstavniki Evropskega mladinskega foruma.

Skupaj z udeleženci sta naslovila pomembnost participacije mladih, njihove izzive in odgovorila na vprašanja o prihodnosti Evropske unije.

“Vključevanje mladih v politiko in odločanje je zelo pomembno. Brez vključevanja mladih ne moremo naprej. Njihovo mnenje mi je bilo vedno zelo pomembno, zato sem jih tudi v preteklosti vključeval v odločanje in se z njimi pogovarjal. To ni nekaj, kar kot odločevalec lahko narediš, ampak nekaj, kar MORAŠ,” je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor opozoril na pomembnost vključevanja mladih v odločevanje na lokalni, nacionalni in evropski ravni. Izrazil je navdušenje nad Greto Thunberg, ki je mlade po svetu spodbudila k politični participaciji in poudaril, da “mladih ne smemo podcenjevati, saj imajo njihova mnenja velik vpliv na politiko in odločitve.”

Latvijski predsednik Levits je ob tem dodal, da je v demokraciji vsak vabljen k participaciji in da je mlade k temu potrebno spodbujati in jih motivirati, da se začnejo zanimati za politiko. “Menim, da so vsi odločevalci v demokraciji dolžni mlade aktivirati in jih spodbuditi k participaciji v nevladnih organizacijah in političnih strankah, hkrati pa se morajo mladi motivirati tudi med sabo.”

Udeležence je prav tako zanimal njun pogled na prihodnost Evropske unije.

Strinjala sta se, da je socialna solidarnost posebnost Evropske unije in da brez nje ta ne bo preživela. “EU brez socialne dimenzije ni EU, stremeti moramo k vrednotam, ki so skupne vsem nam,” je dejal predsednik RS.

Latvijski predsednik je opozoril na pomembnost ohranjanja tako nacionalne kot evropske identitete: “Občutek pripadnosti k 'evropski družini' bo postal še močnejši. V letu 2050 bomo imeli še močnejšo evropsko skupnost.”

 Predsednik Pahor se je strinjal in dodal, da že čuti novo Evropo, ki bo močnejš. “Veselim se tega, saj to pomeni, da bo tudi moj sin imel svobodno prihodnost. EU je ena najbolj čudovitih idej našega časa,” je dodal.

V zaključnem nagovoru sta oba predstavnika držav izrazila navdušenje nad tem, da bodo mladi udeleženci Evropske mladinske konference čez nekaj let sedeli na njunem mestu in sprejemali odločitve.  “Najina domišljija za spremembe je prišla h koncu, zdaj ste na vrsti mladi,” je zaključil predsednik RS Borut Pahor.

Vir: uredništvo mlad.si
Foto: pigac.si

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

48174

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino