Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 03 May 2019

Brezskrbno na maturo s triki za urjenje spomina

Ker je učenje za maturo naporen podvig pri katerem moramo najti svoj način sprejemanja podatkov, smo izbrskali tehnike za lažje pomnjenje t.i. mnemotehnike. To so različni načini učenja, pomnjenja in načini izboljšanja posameznikove sposobnosti pomnjenja. Gorazd Rajnar, direktor Hiše učenosti LOG-UM, jih opiše tako:


»Mnemotehnike temeljijo na vizualizaciji, zvočni podobnosti besed, ritmu in rimah, bolj zapletene pa na uporabi simbolov, asociacij, ustvarjanju izmišljene logične celote ali združevanju.«


Ena od najbolj znanih metod je metoda loci, uporabna predvsem pri pomnjenju velike količine podatkov. Temelji na ustvarjeni palači spomina, za katero je najboljše, da je resničen kraj, ki ga dobro poznamo. V njej si naredimo pot, ob poti pa postavimo podatke, ki si jih moramo zapomniti (shraniti v sobe). Ni potrebno spraviti celotne podatke ampak le simbole, slike, karkoli, kar bo sprožilo spomin. Zanimivi mnemotehniki sta tudi sistem majorin sistem dominic, ki jih poleg drugih najdete na tej povezavi.
Več o spominu, tehnikah pomnjenja in učenja, pozornosti in pozabljanju ter mnemotehnikah, pa si preberite v diplomski nalogi Sandre Laketić »Pozornost, spomin in uporaba tehnik pomnjenja pri pouku«, da bo zaključek šolskega leta kar najbolj uspešen.

Pa srečno na maturi!

Vir: uredništvo mlad.si
Foto: Pixabay

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

10971

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino