Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 15 Mar. 2020

Čas je, da pomagamo, kjer se da - poziv prostovoljcem

Organizacije in prostovoljce v mladinskem sektorju Urad RS za mladino (URSM) vabi, da se odzovejo pozivu za pomoč pri preprečevanju širjenja COVID-19.

"V danih okoliščinah, ko se srečujemo z drastičnimi spremembami v našem vsakodnevnem javnem življenju zaradi soočanja s širitvijo bolezni COVID-19 in ko je solidarnost in medsebojna pomoč še toliko bolj potrebna, je prav, da vsak po svojih močeh prispevamo k umiritvi in rešitvi nastale situacije. Številni se zaradi narave njihove službe in sprejetih ukrepov soočajo z vprašanjem varstva svojih otrok. Dajmo jim pri tem pomagati," poziva Tin Kampl, direktor URSM.

V okoliščinah hitrega širjenja nalezljive bolezni COVID-19 Vlada RS sprejema številne ukrepe z namenom preprečevanja njenega širjenja, ki močno vplivajo na vsakodnevno javno življenje. Eden izmed ukrepov je tudi danes, 15. marca najavljen ukrep prepoved zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih zavodih, ki začne veljati s 16. marcem 2020

Vrtci, osnovne šole, osnovne šole s prilagojenim programom, glasbene šole, srednje šole, višje strokovne šole, univerze in samostojni visokošolski zavodi, domovi za učence, dijaški domovi, študentski domovi, organizacije za izobraževanje odraslih do preklica ostajajo zaprti.

Do sedaj je sicer veljal ukrep zagotovitve varovanja otrok, katerih starši morajo biti v službah v bolnišnicah, policiji in vojski, kar se z jutrišnjim dnem ukine. Do nadaljnjega je ukinjeno kakršnokoli organizirano varstvo otrok, saj je širjenje virusa COVID-19 najintenzivneje prav preko najmlajših, neposredno ogroženo pa je tudi vse zaposleno osebje

Mladinski sektor se je v preteklosti že večkrat izkazal s svojim socialnim čutom, nesebičnostjo in solidarnostjo. Tudi tokrat verjamemo, da smo tega sposobni. Zato URSM vabi, da se organizacije ter prostovoljke in prostovoljci odzovete povabilu ter javite občinskim štabom civilne zaščite in tako prispevate k temu, da se naša življenja čim prej vrnejo v ustaljene tirnice. Vabljeni vsi, ki lahko svoj čas in energijo poklonite za pomoč pri varstvu otrok, pa tudi pri ostalih opravilih. Prav vsaka pomoč je dobrodošla.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec ob tem lepo prosi za razumevanje in vse iskreno naproša, da navodilu v celoti sledijo in dodaja: "Le če bomo dosledno izvrševali navodila, bomo Slovenke in Slovenci premagali tudi to izredno situacijo, ki je, verjamem, za vse nas skrajno neprijetna in težka. Toplo naprošam vse tiste, ki lahko družinam z otroki, ki potrebujejo varstvo, priskočite na pomoč pri varovanju njihovih otrok – še posebej imam v mislih otroke, katerih starši morajo biti v službah po bolnišnicah, policiji in vojski - da to storite. To naj niso starejši ljudje oziroma tisti, ki so v primeru korona virusa v rizični skupini."

Vir: Urad RS za mladino
Foto: unsplash

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

61751

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino