Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 22 Dec. 2021

Če želimo pomladiti vrste, je treba prisluhniti željam mladih!

Klara Jan je diplomirana oblikovalka vizualnih komunikacij, ki na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje zaključuje magisterij. Z nadarjenostjo in predanostjo prostovoljstvu že vrsto let bogati program Društva Revivas Škale. Je tudi članica Mladinskega odbora Turistične zveze Slovenije. »Mislim, da je v turizmu prihodnost tudi za mojo stroko,« odgovarja na vprašanje, ali se v prihodnosti morda tudi poklicno vidi na področju turizma.

Klara Jan se je za prostovoljstvo v turizmu odločila po zaslugi svoje babice, ki je že od samega začetka članica Društva Revivas Škale, v katerem vodi sekcijo izdelovalk rož iz krep papirja.

»Gre za zelo znano sekcijo našega društva, ki se predstavlja povsod. Postopek izdelovanja nageljčkov je vpisan celo v register kulturne dediščine,« odgovarja na vprašanje o začetkih svojega udejstvovanja v društvu, ki zdaj tudi po njeni zaslugi nima težav z mlajšo generacijo, kar je pri turističnih društvih pogosta težava.

»Treba je poslušati želje mladih in organizirati izlete, ki so jim zanimivi. Mi zelo veliko hodimo v sobe pobega. Za nas je najbolj pomembno druženje, saj nas prav to povezuje. Res je tudi, da se vsi poznamo od prej, smo dolgoletni prijatelji,« pritrdilno odgovarja na vprašanje, ali je lažje tam, kjer skupnost še vedno deluje kot skupnost.

Ustvarjalni projekt Noč knjige

Društvo Revivas Škale ima kar dva podmladka, starejšega in mlajšega. Mlajših članov je več kot 20, starejših pa okoli 10, starih od konca osnovne šole do 26. leta starosti.

»Od leta 2018 sem vodja starejšega podmladka. Vsako leto poskrbimo za en večji projekt, organiziramo izlet, ves čas pa pomagamo tudi pri ostalem programu društva. Osebno z veseljem priskočim na pomoč pri delavnicah za mlajše,« razkrije svoje zadolžitve.

Glavni projekt podmladka je že tri leta Noč knjige, ki jo organizirajo s pomočjo podružnične šole Škale. Prvo leto je potekala na temo pravljic, lani so imeli zmajevsko noč, saj imajo v Velenjskem jezeru zmaja Pozoja, letos pa so ustvarjali na temo stripa. »Vsak projekt zaključimo z nekim izdelkom, saj se nam zdi odlično, da lahko na koncu pokažemo nekaj konkretnega,« pravi Klara in nadaljuje, da so leta 2018 izdali pravljico Mastadontka Iva, ki jo je tudi ilustrirala, lani so odkrivali pravljice o zmajih po Sloveniji in naredili zemljevid zmajev Slovenije, na katerem so predstavili šest glavnih legend, lani pa so se osredotočili na stripe.

»Ko je bilo to še mogoče, smo prenočevali na šoli, brali smo knjige in pripravljali delavnice na različne teme, letos pa smo vse organizirali in pripravili prek spleta. Naredili smo stripovsko noč in akcijo zbiranja stripov. Temo smo seveda določili, vendar nismo bili preveč strogi in smo pustili prosto pot kreativnosti. Prejeli smo 17 stripov, ki jih je ustvarilo 16 avtorjev, na koncu pa smo izdali zbirko stripov. Vsi, ki so sodelovali, so dobili izvod. Imeli smo tudi delavnice prek zooma, kar smo letos počeli zelo pogosto. Število udeležencev na njih je bilo sicer nekoliko manjše, kot je, kadar se srečamo v živo,« je z nami delila svojo digitalno izkušnjo. Ne glede na manjši obisk je zadovoljna nad odzivom.

V prihodnosti se vidi pri bolj ustvarjalnih projektih, zato ji v Velenju zagotovo ne bo zmanjkalo dela. Sicer pa obiskovalcem Velenja poleg razglede ploščadi Vista predlaga še obisk velenjskega gradu in starega mestnega jedra ter seveda svoje rojstne vasi – Škal.

 Vir: Turistična zveza Slovenije

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

69160

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino