Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 13 Dec. 2021

Celjski mladinski center uspešno izpeljal mednarodno konferenco

Celjski mladinski center je v okviru projekta Active Youth Participation through Empowered Leadership (APEL) organiziral mednarodno konferenco na temo participacije mladih, ki se je odvila 9. decembra 2021 v Narodnem domu v Celju.

V posebno čast jim je bilo, da je po uvodnem govoru direktorice Celjskega mladinskega centra, Sonje Majcen, zbrane naslovil tudi župan Mestne občine Celje, g. Bojan Šrot. V svojem govoru je med drugim poudaril: “kmalu bomo sprejeli nov lokalni program za mlade v Mestni občini Celje – Mladi so Celje 2021 - 2026, s katerim bomo v sodelovanju z MCC in drugimi organizacijami za mlade nadaljevali s prizadevanji, da bi izboljšali položaj mladih na številnih področjih.” Izpostavil je tudi pomembnost Komisije za mladinska vprašanja kot posvetovalnega telesa neposredno županu ter Mladinski svet Celje, katerega delovanje podpira prav Mestna občina Celje. 

Mednarodna konferenca je bila strukturirana v dva sklopa. V prvem teoretičnem sklopu je vodja progama, mednarodne koordinacije in projektov pri Celjskem mladinskem centru, mag. Katja Kolenc,  predstavila širši oris celotnega projekta, katerega osrednji cilj je mladinske delavce opremiti z ustreznim znanjem, metodologijo ter orodji, da bodo lahko kakovostno izvajali usposabljanja za mladinske voditelje in mlade ter jih usmerila k aktivnejši participaciji, predvsem pri vključevanju v dialoge z lokalnimi odločevalci. V prvem sklopu so se ji pridružili projektni partnerji, ob čemer je Martijn Meima (International School of Entreprenuership, iz Nizozemske) predstavil prvi projektni rezultat – metodologijo ta trenerje ter Lachezar Afrikanov (National Management School iz Bolgarije) in nadaljeval s predstavitvijo YOCO kartic, ki služijo mladinskim delavcem kot orodje za kakovostnejše izvajanje metodologije za trenerje. Mag. Kolenc je zaključila teoretični del s predstavitvijo tretjega rezultata, in sicer priporočil za odločevale. Dokument je namenjem političnim odločevalcem kot usmeritev, na kakšen način lahko izboljšajo dialog z mladimi. V njem so primeri dobrih praks političnih dialogov iz Slovenije, Nizozemske, Bolgarije in Avstrije ter konkretni predlogi, kako lahko naslovijo in izboljšajo participacijo mladih skozi dialog z odločevalci.

V praktičnem delu, ki so mu namenili največ časa, so dijaki in mladinski delavci delali po skupinah s slovenskimi ter mednarodnimi trenerji, ki so jih skozi uporabo YOCO kartic tudi spodbujali pri pripravi konkretnih predlogov in idej, ki naslavljajo potrebe mladih. Tako so štiri skupine v zaključku predstavile ideje, ki si jih mladi želijo in pogrešajo v lokalnem okolju. To so predstavili v dialogu z odločevalci, ki so se mu pridružili: podžupanja Mestne občine Celje, ga. Breda Arnšek in trije člani Mestnega sveta Celja: g. Damir Ivančič, Matija Kovač ter Miran Gracer ml.

Celjski mladinski center se zahvaljuej tudi vsem dijakom iz Šolskega centra Celje, Srednje šola za storitvene dejavnosti in logistiko in Gimnazije – Celje – Center ter študentom Mednarodne fakultete za družbene in poslovne študije. Zahvala gre tudi stanovskim kolegom iz mladinskega sektorja, ki so se konference vedoželjno udeležili: MC Žalec, Zavod Burja, Filozofska fakulteta Univerze v Mariboru ter javno podjetje Zelenice d.o.o..

Več informacij o projektu si lahko preberete na spletni strani Celjskega mladinskega centra.

Fotogalerijo dogodka si lahko ogledate na Facebook strani projekta APEL ter jo uporabite za vašo objavo z navedbo Avtor fotografij: Celjski mladinski center.

Vir: Celjski mladinski center

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

36526

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino