Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 13 Aug. 2020

Celodnevni dogodek ob mednarodnem dnevu mladih v Mariboru

Združenje Epeka, so. p. so ob mednarodnem dnevu mladih na kopališču Mariborski otok v partnerstvu s Športnimi objekti Maribor organizirali celodnevni dogodek v znamenju mladih. Letošnja prednostna tema dneva je bila "Sodelovanje in vključevanje mladih za globalno delovanje"

Dogodek so otvorili z okroglo mizo, znotraj katere so se z gosti dotaknili problematike mladih. Gostje okrogle mize so bili: Nomi Hrast, predsednica komisije za mladinska vprašanja Mestne občine Maribor in ambasadorka UNICEF SlovenijaRobert Križanič iz Zavoda Povod, zavod za kulturo in razvoj mednarodnih odnosov ter Patrik Kristl. Pogovor je moderiral Mateo Hočuršćak. V ospredju debate je bilo opolnomočanje mladih, izboljšanje njihovega položaja v družbi, kakšne možnosti imajo mladi pri oblikovanje zakonov in politik ter kako lahko mladi pomagajo pri doseganju ciljev trajnostnega razvoja - AGENDA - 2030

"Na letošnji mednarodni dan mladih se želi izpostaviti predvsem problematiko vključevanja na lokalni, nacionalni in globalni ravni, hkrati pa se opozarja, da nam je ostalo le še 10 let do zastavljenega roka za dosego ciljev Agende 2030. Mladim moramo najprej zagotoviti mladost brez nenehnih skrbi o dostopni hrani in vodi ter jim omogočiti urejene pogoje za bivanje. Komaj ko ima človek zadovoljene osnovne potrebe (ekonomske in fiziološke), bo lahko začel razmišljati o delovanju širše družbe in participaciji. Ne moremo pričakovati visoke udeležbe mladih na volitvah in v raznih organizacijah, če morajo ves svoj prosti čas delati, da bodo sploh lahko preživeli iz dneva v dan," je izpostavila Nomi Hrast

Svoj pogled je predstavil tudi Robert Križanič: "Mladi se ne smejo bati novih idej ter izzivov. Mislim, da si jo potrebno vzeti vzgled po severnih državah in mlade aktivno vključevati v družbeno dogajanje ter spodbujati k kritičnemu mišljenju.

Okrogli mizi je sledilo celodnevno dogajanje, znotraj katerega so se predstavile in aktivnosti izvedle organizacije, ki delujejo na področju mladine. Sodelujoče organizacije so bile:  Pika.dnevni center za otroke in mladostnike, Evropski kulturni in tehnološki center Maribor, MKC Maribor, Društvo za podporo mladim Romom, Povod, zavod za kulturo in razvoj mednarodnih odnosov v kulturi, MladiMaribor, Društvo SMC Maribor, Športno društvo Carrom Maribor, Podjetniško izobraževalna mladinska zadruga Epeka.

Vir: Združenja EPEKA, so.p.

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

89632

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino