Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 24 Nov. 2020

Četrti zvezek: Jezikovni profil mladih v slovenskem zamejstvu

Slovenski Narodopisni Inštitut Urban Jarnik predstavlja četrti zvezek izsledkov raziskave Mladi v slovenskem zamejstvu: družbeni in kulturni konteksti ter sodobni izzivi z naslovom Jezikovni profil mladih v slovenskem zamejstvu.

V četrtem zvezku avtorji prikazujejo rabo slovenskega jezika tako na individualni ravni kot na institucionalni ravni in stališča mladih do slovenskega jezika. Empirične podatke dopolnjujejo tudi s podatki o medgeneracijskem prenosu jezika. Urednica zvezka je Sonja Novak Lukanovič, svoje predstavitve pa so prispevali sodelavci štirih inštitutov.

V prvem delu dajejo poglavja vpogled v demografski, zgodovinski in pravni vidik položaja slovenskega jezika, ki kaže razlike v štirih različnih zamejskih stvarnostih.

V drugem delu avtorji obravnavajo vlogo in rabo slovenskega jezika med mladimi in podajo analizo jezikovnega profila.

Rezultati raziskave so pokazali pomembne razlike, ki so posledica številnih dejavnikov, kot so izobraževanje, položaj slovenskega jezika v družbi, zgodovinska dejstva, gospodarski položaj manjšine, idr. Rezultati so tudi pokazali, da je medgeneracijski prenos eden izmed pomembnejših dejavnikov za vitalnost jezika.

Četrti zvezek lahko preberete tukaj.

Vir: Slovenski Narodopisni Inštitut Urban Jarnik

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

22851

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino