Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 13 Dec. 2019

Čista nula - čista vest v "veselem" decembru

T. i. »veseli« december je mesec praznovanj, ki ga spremljajo novoletne zabave, sejmi, zaključki in druga srečanja, katerih pogost spremljevalec je tudi alkohol.

Zavod Varna pot bo ponovno, v okviru nacionalne akcije Slovenija piha 0,0 Javne agencije za varnost prometa in Ministrstva za zdravje, izvedel terensko preventivno akcijo Čista nula, čista vest. Z akcijami na prireditvah, v gostinskih lokalih in dogajanjih na prostem po Sloveniji, želijo doseči čim več dni brez prometnih nesreč in zmanjšati število pretežno mladih voznikov, ki sedejo za volan pod vplivom alkohola in jih pozvati, da načrtujejo varen odhod domov z zabave in s tem prispevajo k uresničevanju Vizije NIČ.

Tudi tokrat bodo obiskovalce in mimoidoče ozaveščali o nezdružljivosti alkohola in vožnje, preverjali alkoholiziranost in apelirali na alkoholizirane voznike, naj si poiščejo alternativno obliko prevoza (taxi, javni potniški promet … ) oziroma prepustijo ključe prijatelju, ki ni pil alkohola. Odgovorni "0,0 vozniki" bodo prejeli praktično nagrado sponzorja Generali. Pomagajte jim uresničevati Vizijo NIČ Akcija, ki zagovarja filozofijo, "Ko vozim, ne pijem, ko pijem, ne vozim!", spodbuja primeren odnos do alkohola in odgovornost zlasti mladih voznikov, da vozijo trezni. K sodelovanju vabijo vse, ki besede "Tudi jaz lahko storim nekaj za večjo prometno varnost!" zamenjajo z dejanji.

Kdaj in kje jih najdete?

  • v petek, 13. decembra 2019, med 20. in 01. uro, na Ritmu mladosti, v Areni Stožice in
  • v ponedeljek, 16. decembra 2019, med 18. in 21. uro, na December v Ljubljani (koncert Fed horses na Novem trgu in širše po centru Ljubljane).

Letos so akcijo Čista nula, čista vest izvedli v okviru naslednjih prireditev:

  • Škisova tržnica, 9. maj 2019
  • Maturantska parada, 17. maj 2019
  • Prireditve in veselice, 21. in 22. junij 2019
  • Martinovanja po Sloveniji, 8., 9., 11. in 14. november 2018

Ste vedeli?

  • Da več kot 20 odstotkov voznikov, ki povzročijo smrtno nesrečo, vozi pod vplivom alkohola? 
  • Da je alkohol ter vožnja pod vplivom alkohola še vedno eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče?
  • Da se zaradi vpliva alkohola že pri koncentraciji 0,5 promila verjetnost povzročitve prometne nesreče podvoji, pri 1,1 promila alkohola pa 8-krat poveča v primerjavi s treznim voznikom?
  • Da več kot petina voznikov, ki povzročijo smrtno prometno nesrečo, vozi pod vplivom alkohola?

Dogajanje lahko spremljate tudi na njihovi spletni strani ter Facebook strani Zavoda Varna pot.

Zavod Varna pot je civilna, neprofitna, humanitarna in nepolitična organizacija. Sestavljamo jo žrtve prometnih nesreč in naši bližnji, strokovnjaki ter simpatizerji, ki si želimo soustvarjati varnejšo mobilnost. Združuje in zavezuje nas Vizija NIČ z uresničevanjem katere želimo ustvariti višjo in varnejšo kakovost vsakdanjega življenja v naši družbi. Delujemo na treh področjih dela in poslanstva: pomoč žrtvam prometnih nesreč, izvajanje preventivno-izobraževalnih vsebin ter različne prireditve za otroke, mladostnike in odrasle, ki kreirajo varno življenje in varno mobilnost.
Vir in foto: Zavod Varna pot

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

84033

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino