Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 18 Mar. 2020

CNVOS priporočila za izvajanje projektov v času koronavirusa

CNVOS, krovna mreža slovenskih nevladnih organizacij, je pred kratkim objavila priporočila organizacijam, ki izvajajo projekte in je njihovo izvajanje v času epidemije okrnjeno ali onemogočeno. 

Trenutno sprejeti ukrepi v državi in razglašena epidemija marsikateri nevladni organizaciji onemogočajo ali otežujejo izvedbo dogovorjenih projektov in programov, ki so financirani s strani države, občine oziroma drugih financerjev. V tem primeru se lahko organizacije sklicujejo na višjo silo. 

Številne pogodbe že vključujejo določila o višji sili. Ta določajo, kdaj nastopijo okoliščine, ki pomenijo nastanek višje sile, in kakšna je pri tem odgovornost izvajalcev programov (npr. obvestilo financerju). V primeru, ko pogodbe že vključujejo določila o višji sili, jih mora izvajalec upoštevati in se po njih ravnati.

Če vaša pogodba ‌ne‌ ‌vključuje‌ ‌določil‌ ‌o‌ ‌višji‌ ‌sili‌ ‌oziroma‌ ‌so‌ ‌ta‌ ‌nejasna,‌ ‌se‌ okoliščine, kdaj gre za ‌višjo silo, razlaga‌ ‌po‌ ‌splošnih‌ ‌načelih‌ ‌civilnega‌ ‌prava‌ ‌in‌ ‌veljavne‌ ‌zakonodaje‌ ‌s‌ ‌področja‌ ‌sklepanja‌ ‌pogodb‌. V vsakem primeru pa CNVOS priporoča, da čim prej stopite v stik z vašimi skrbniki pogodb, jih o vsem obvestite, ter skupaj z njimi poiščete najboljše rešitve.

Kaj nalaga ukrepanje po obligacijskem zakoniku? Priporočila CNVOS vsebujejo odgovore na situacije oziroma vprašanja:

  • kaj storiti, če trenutne okoliščine otežujejo pogodbene obveznosti do financerja,
  • kaj storiti v primeru, ko trenutne okoliščine onemogočajo izvedbo pogodbene obveznosti do financerja,
  • kako ravnati v primeru otežene izvedbe dogovorjenih aktivnosti ali samo trenutne nezmožnosti izvajanja dogovorjenih aktivnosti (ki jih je sicer mogoče izvesti kasneje),
  • kako ravnati v primeru nezmožnosti izvedbe dogovorjenih aktivnosti (ki jih torej ni mogoče izvesti niti pod drugačnimi pogoji, niti jih izvesti kasneje).

V primeru, ko je financer že podal navodila glede izvajanja posameznih dejavnosti, se po njih ravnajte in ga obveščajte o možnostih izvajanja navodil. Če navodil glede izvajanja posameznih dejavnosti še ni bilo podanih, vam svetujejo, da financerja na to pozovete oziroma predlagajte način izvajanja aktivnosti v obdobju epidemije in sprejetih ukrepov države. Oziroma čimprej stopite v stik s skrbnikom pogodbe.

Številna ministrstva ter evropske institucije so že izdali tudi podrobnejša navodila upravičencem glede izvajanja posameznih dejavnosti. Spodaj dodajajo nekatere izmed njih, seznam bodo sproti dopolnjevali, dostopen je tukaj.

Vir in foto: CNVOS

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

19330

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino