Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 29 Oct. 2021

Dan reformacije 2021 – ne pozabimo na bralno kulturo!

31. oktobra od leta 1992 v Sloveniji praznujemo dan reformacije, ki je dela prosti dan. Praznujemo ga v spomin in opomin o pomenu slovenskega jezika, za katerega v preteklosti ni bilo vedno samoumevno, da ga javno govorimo, beremo in pišemo. Prvo zapisano slovensko besedo smo dobili leta 1550, ko je Primož Trubar, slovenski protestantski duhovnik, napisal Katekizem in Abecednik

Častni škof evangeličanske cerkve v Sloveniji Geza Erniša je že lani poudaril, da tiskana beseda "ključ do razumevanja širine človekovega duha, ki nam je Slovencem lahko za zgled v marsičem tudi danes." 

V dobi odraščanja je branje kvalitetne mladinske literature pomembno za mlade. Z branjem se mladim omogoča uspešnejša socializacija, branje pomaga pri osebnostnem razvoju. S pomočjo branja se razvija zmožnost simboličnega izražanja, uporaba zahtevnejše jezikovne strukture, branje krepi sposobnost domišljijske dejavnosti.

Danes so literarni svetovi, v katere se podajajo mladi, če jim seveda ostane kaj časa in energije ob študiju, delu in ohranjanju socialnega življenja, povsem drugačni. 

Leta 2015 je bila opravljena raziskava Bralna kultura in nakupovanje knjig v Sloveniji, iz katere je razvidno, da se je sicer 68 odstotkov anketirancev označilo za bralce knjig, vendar je bilo takih, ki so v zadnjih 12 mesecih prebrali vsaj eno knjigo, le 58 odstotkov. 

Zanimivi so bili tudi podatki, da neverni berejo več od vernih, da sta višja izobrazba in urbano življenjsko okolje kazalnika večje bralne kulture, da ženske berejo več kot moški, da so nadpovprečni bralci samski, ter da tisti z višjim dohodkom berejo več.

Dan reformacije je tako dan, ki osvetljuje pomembnost ohranjanja bralne kulture, zato vsako leto v spomin pomena pisane slovenske besede poteka Državna proslava ob dnevu reformacije. Iz želje po policentričnosti izvedbe državnih proslav bo jutrišnja osrednja državna slovesnost ob dnevu reformacije potekala v Kulturnem domu Krško. Slavnostni govornik bo Vasko Simoniti, udeležila se je bosta tudi predsednik RS Borut Pahor in premier Janez Janša. Prireditev si bo mogoče ob 20. uri ogledati v neposrednem prenosu na vladni spletni strani ter prek vladnih računov na Twitterju in Facebooku.

Posnetek prireditve, ki jo bo posnela Televizija Slovenija, si bo mogoče ogledati tudi v nedeljo, 31. oktobra, ob 20. uri na TV SLO 1.

Vir: uredništvo 

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

93402

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino