Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 09 May 2019

Danes praznujemo dan Evrope

Danes, devetega maja, je Dan Evrope, ko Evropska unija praznuje začetek svojega nastajanja.

Na ta dan leta 1950 je tedanji francoski zunanji minister Robert Schuman predstavil novo obliko nadnacionalnega gospodarskega sodelovanja, ki pomeni simbolni začetek evropskega združevanja.

Najvidnejše posledice združenja evropskih držav so med drugim skupna valuta evro, ki je stabilizirala prej hitro rastoče cene in odprte meje, ki znižujejo stroške podjetjem. Evropska unija, del katere smo natanko 15 let, nam je dala več potrošniških pravic na primer pri spletnih nakupih, potovanjih z letalom in vlakom, pocenila je klice znotraj EU in omogočila koriščenje zdravstvenih storitev v drugih članicah. Več o odnosu Slovenije z Evropsko unijo si lahko preberete tu.

Praznovanje dneva Evrope bo popestreno s številnimi brezplačnimi dogodki in aktivnostmi po Sloveniji. Ob tej priložnosti poteka tudi teden Evrope v okviru katerega se poleg filmskega tedna Evrope med 4. majem in 13. junijem, odvijajo tudi drugi brezplačni kulturni in kulinarični dogodki. Glavna prireditev bo potekala danes na Kongresnem trgu ob 21.00, kjer bo potekal velik brezplačni koncert. Pred koncertom se bo od 18.00 dalje na stojnicah EU predstavil program za mlade, zlasti programa Erasmus+ in evropska solidarnostna enota. Tudi drugod po Sloveniji se bo dogajalo. Vse o dogodkih po Sloveniji ob dnevu Evrope si oglejte tukaj.

Objavljena je tudi najnovejša javnomnenjska raziskava Eurobarometer, opravljena konec februarja in v začetku marca 2019, ki izpostavlja nadaljnjo močno podporo Evropski uniji. Kar 68 % vprašanih Evropejcev namreč meni, da je njihova država s članstvom v EU na splošno pridobila – gre za najvišji delež po letu 1983. V Sloveniji je bilo takšnega mnenja 75 % vprašanih. Oglejte si jo tukaj.

Vir in foto: uredništvo mlad.si

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

97919

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino