Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 20 Nov. 2020

Danes tudi v Sloveniji obeležujemo svetovni dan otrok

»Čas je, da vsi skupaj začnemo upoštevati otroke pri ustvarjanju skupne prihodnosti in jim slediti, ko nas učijo s svojim zgledom. Otroci, kot nosilci sprememb, se namreč zavedajo, da je odgovornost za svet, ki si ga želijo, tudi na njih,«

                                                                   Tomaž Bergoč, izvršni direktor UNICEF-a Slovenija.

20. november je UNICEF-ov svetovni dan otrok, ki sovpada z 31. obletnico Konvencije o otrokovih pravicah. Ta pomemben dan v Sloveniji poteka pod sloganom »vKLJUČite me, sem KLJUČ do rešitve«. Otroci bodo danes sprejemali zaobljube za boljši svet in k temu pozivali tudi odrasle. Vesel dan, ki ga obeležujejo po celem svetu, je znova obarvan v UNICEF-ovo modro. V Sloveniji  otroke podpira tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, v svetu pa tudi številni zvezdniki- UNICEF-ovi ambasadorji dobre volje.

Namen svetovnega dneva otrok je dati priložnost otrokom, da je njihov glas slišan in tudi upoštevan. Na ta pomemben dan otroci po vsem svetu prevzemajo vloge odraslih, opozarjajo na položaj vrstnikov po svetu, odločajo o pomembnih zadevah, ki vplivajo na njihova življenja, izražajo svoje mnenje in želje za boljšo prihodnost. Ko so otroke v Sloveniji lani vprašali, v kakšnem svetu si želijo odraščati, so rekli, da v svetu, kjer:

  • imajo vsi otroci enake možnosti;
  • življenja ne zaznamujeta nasilje in diskriminacija;
  • je zdravje otrok in mladih pomembno vodilo vseh;
  • si vsi prizadevamo za trajnostni razvoj in okolje, ki bo omogočalo zdrav razvoj otrok;
  • otroci in mladi sodelujejo pri sprejemanju odločitev in imajo priložnost, da je njihov glas slišan;
  • imajo možnost osvojiti znanja in veščine, potrebne za življenje danes in jutri;
  • varno uporabljajo prednosti digitalne tehnologije.

Letos UNICEF poroča o posebno slabem položaju otrok po svetu. Med 25,7 milijoni infekcij s COVID-19, o katerih poročajo v 87 državah, je ena od devetih med otroci in mladostniki pod 20. letom starosti. Ob tem se je poslabšalo splošno zdravje, poslabšala se je tudi možnost dostopa otrok do vitalnih storitev in izobraževanja.

Pri obravnavi najnovejših posledic te krize, se že uporablja termin "Lost COVID-19 Generation". UNICEF zastopa stališče, da se je korist delovanja šol pokazala kot bolj uspešen ukrep od zaprtja šol. Prav tako izsledki kažejo, da se večina otrok doslej ni okužila v šolah, pač pa izven njih. Globalno je zaradi zaprtja šol (podatki iz novembra 2020) prizadetih več kot 570 milijonov učencev, kar predstavlja 33 % vseh. Podatki iz 30 držav kažejo, da so šole zaprte na vsem njihovem ozemlju.

Posebej so prizadeti otroci, ki nimajo dostopa do medicinske oskrbe npr. rednih vakcinacij in drugih medicinskih obravnav, tudi zaradi drugih bolezni.

Število otrok, ki so dodatno pristali v revščini (podatki se nanašajo na stanje do sredine leta 2020) je ocenjeno na 15%, kar pomeni dodatno 150 milijonov revnih otrok.

UNICEF poziva vse vlade, da se na krizo odzovejo tako, da omogočijo otrokom čim bolj normalen razvoj. To se nanaša na izobraževanje, vključno z zmanjševanjem razlik, ki jih morda povzroča tudi nedostopnost do digitalnih možnosti izobraževanja. Poleg zdravstven podpore, ki vključuje podporo mentalnemu zdravju otrok ter zaščito pred malomarnostjo in nasiljem. Potrebno je pomagati vsem otrokom in njihovim družinam, ki živijo v konfliktnih regijah, ali so na begu ali trpijo zaradi posledic naravnih in drugih nesreč.

Slogan letošnjega UNICEF-ovega svetovnega dneva otrok je »vKLJUČITE me, sem KLJUČ do rešitve«. Sporočila otrok bo UNICEF Slovenija delil tudi z odločevalci na nacionalni in lokalni ravni ter jih pozval, da pomagajo pri njihovi uresničitvi. Vsaka sprememba se začne pri sebi in vsak dan je pravi čas za začetek.

Vir: UNICEF Slovenija

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

67453

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino