Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 27 Nov. 2018

Davčno opismenjevanje mladih

Davčno opismenjevanje mladih je projekt Finančne uprave RS usmerjen k mladim, ki se na najrazličnejše načine soočajo z aktualnimi temami s področja financ in davkov. Ključna cilja pilotnega projekta sta krepitev davčne kulture, s poudarkom na izobraževanju in usposabljanju mladih ter krepitev družbenega zavedanja o pomenu izpolnjevanja davčnih obveznosti kot družbeni vrednoti. V okviru projekta se mlade na zanimiv, slikovit, sodoben in starostni stopnji prilagojen način, ustrezno povezan z vsebinami obstoječih učnih načrtov ter s praktično usmerjenim pristopom, seznanja z aktualnimi vsebinami s področja davkov.

Davčna pismenost je ena od pomembnih komponent finančne sposobnosti. Je informiranost o davkih, davčnih obveznostih, družbenem pomenu plačevanja davkov ter sposobnost razumevanja oziroma poznavanja davčnih pojmov in tveganj. Poznavanje temeljnih znanj na področju davkov, lahko pomembno vpliva na dvig ravni finančne pismenosti in davčne kulture mladih, etike in integritete ter pomena aktivnega in odgovornega državljanstva.

V šolskem letu 2017/2018 je Finančna uprava RS obiskala 80 šol (23 osnovnih, 56 srednjih in 1 fakulteto) in prvič pričela z izvajanjem evalvacije za preverjanje učinkov ozaveščanja mladih. Za analizo je bilo ustreznih 1.276 vprašalnikov (v celoti izpolnjenih), kar predstavlja 54 % sodelujočih v evalvaciji oziroma 23 % vseh, ki so se udeležili predavanj. Anketa je zajemala tudi vprašanje o pomenu davkov za mlade. V spodnji tabeli si lahko ogledaš njihove odgovore.

Mladi so pri tem vprašanju lahko podali več odgovorov. Da je imelo predavanje pozitiven učinek, kaže rezultat, da je davek kot »ne bodi ga treba« v skupini, ki ni poslušala predavanja, kot ustrezen odgovor izbralo 10% mladih, v skupini, ki je poslušala predavanje, pa samo 2%. Prav tako se je po poslušanju predavanj znižal delež tistih, ki menijo, da je davek obremenitev za državljane, in sicer z 28 % na 11 %.

Več o kampanji

Finančna uprava RS še že dalj časa ukvarja z različnimi preventivnimi aktivnostmi za različne ciljne skupine. Za obvladovanje sive ekonomije in dvig davčne kulture v Sloveniji je namreč potrebno spremeniti način razmišljanja in ozavestiti negativne posledice neplačevanja davkov.

V okviru vladne kampanje Vklopi razum – zahtevaj račun se je pokazala priložnost, da je Finančna uprava RS ob podpori Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ), Zavoda RS za šolstvo (ZRSŠ) in Urada Vlade RS za komuniciranje (UKOM) lahko v šolskem letu 2014/2015 začela s pilotnim projektom Davčno opismenjevanje mladih, v šolskem letu 2018/2019 pa s projektom Davčno opismenjevanje mladih nadaljuje.

Več

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

24451

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino