Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (1)
Datum objave: 11 Mar. 2019

Delo z mladimi begunci: "Med negotovostjo in upanjem"

Položaj mladih beguncev v evropskih družbah je pomembna tema za demokracijo in skupno življenje v raznolikosti in socialni koheziji. Med vsemi sektorji, ki delajo z mladimi begunci, jim lahko tudi  mladinski delavci ponudijo prostor za spoznavanje nove realnosti ter jim skozi lastne iniciative ponudijo priložnost za vključevanje v novo okolje.

Leta 2016 je EU v sodelovanju s Svetom Evrope priznala vključevanje, sodelovanje mladih beguncev in njihove pravice kot horizontalno vsebino v svojem programu in začela podrobnejše raziskovati položaj mladih beguncev in vloge, ki jo mladinsko delo lahko odigra v njihovem življenju. Partnerstvo EU-Svet Evrope je sprožilo vrsto raziskovalnih pobud in organiziranih delavnic o vključevanju mladih beguncev in njihovem sodelovanju v vsakdanjem življenju.

Pri tem je posebno pozornost namenilo vlogi in potencialom mladinskega dela. Vključena je bila široka paleta deležnikov, od politikov, strokovnjakov, nevladnih organizacij in mladinskih aktivistov z namenom pridobiti vpogled v različne razsežnosti dela z mladimi begunci.

Mladinsko delo je pomemben dejavnik v medsektorski koordinaciji med različnimi službami in uradi, sodelujočimi pri vključevanju mladih beguncev. Pokazalo se je, da mladinski delavci sami potrebujejo specifično pomoč pri svojem soočanju s kompleksnimi situacijami, ki jih delo z begunci zahteva; s tematskimi vpogledi v medkulturno učenje, mentalno zdravje in travme, vključevanje mladih žensk in dostopom dostopanjem do družbenih pravic.

Države članice EU so ustanovile Izvedensko skupino za mladinsko delo z mladimi begunci, katere naloga je bila razviti priporočila za oblikovanje politik in primerov dobre prakse do konca leta 2018.

Končni rezultat vseh teh naporov je pričujoča publikacija z naslovom Med negotovostjo in upanjem.

V zaključku publikacije je urednica publikacije, Maria Pisani, podala mnenje, da nas je, v mnogih pogledih, prihod "drugega" prisilil, da razmislimo o zapletenosti in priložnostih sveta, ki ga imenujemo dom. Nacionalna država, meje ter udobje gotovosti in stabilnosti, se soočajo z rastjo globalne, regionalne in lokalne gospodarske neenakosti, podnebnih sprememb, političnih nemirov ter nadnacionalnih konfliktov. S temi spremembami pridejo nove priložnosti, hkrati pa tudi neznano in še ne neizrisane možnosti in priložnosti. "Poglavja v tej knjigi pričajo o tem, kako je mladinsko delo sprejelo neznano, kar samo po sebi opozarja na eno od prednosti tega polja. Mladinski delavci delajo neposredno z mladimi ljudmi, kjerkoli  in kakršnekoli že so njihove potrebe, pri tem pa lahko razvijajo neštete priložnosti za povezovanje "njih" in "nas", kdorkoli že "oni" in "mi" smo." je še povedala v zaključku.  

Publikacija je na voljo v branje na tej povezavi.

Leta 2018 je partnerstvo za mlade Evropskega sveta in Evropske komisije izdalo praktični vodnik z naslovom "Step by step together", ki ponuja podporo, nasvete, primere in možnosti mladinskega dela za delo z mladimi begunci. Dostopen je tukaj.

Več o mladinskem delu z mladimi begunci najdete tukaj.

Vir: URSM
Foto: arhiv Evropske komisije, Marius Brüggen

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

79696

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino