Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 14 Sep. 2022

Delo z mladimi v stiski

V zadnjih letih je med mladimi vedno bolj prisotna problematika duševnega zdravja. To potrjuje tudi raziskava Mladina 2020, ki ugotavlja, da se je delež mladih, ki se soočajo s stresom in stiskami, v primerjavi z letom 2010, več kot podvojil. V času pandemije Covida-19 je zaradi različnih razlogov prišlo do porasta duševnih stisk pri mladih; predvsem anksioznosti, osamljenosti, samomorilnosti, pomanjkanja smisla, motivacije ipd. Na tem področju lahko s svojimi odzivi in delom močno pripomorejo ravno mladinski delavci, ki lahko mladim omogočajo izkušnje sprejetosti, zaupnosti, pripadnosti, varnosti, participiranja in prispevajo k širjenju njihove socialne mreže.

Mladinski center Zagorje ob Savi je v zadnjih letih prepoznal naraščajočo potrebo po nagovarjanju področja mladih v stiski. V sodelovanju s partnerjema DAJ MI RUKU iz Srbije in Aseman Lapset ry iz Finske, je pričel z izvajanjem projekta strateškega partnerstva »Me slišiš? Slišim te«, ki poteka od 1. septembra 2020 do 31. oktobra 2022. Namen projekta je razviti in raziskati podporne mehanizme za delo z mladimi z manj priložnostmi, ki doživljajo stiske ter oblikovati sistem izobraževanja za prostovoljce in mladinske delavce v sklopu dnevnih centrov, uličnega dela in drugih aktivnosti za mlade.

Partnerji so se v živo prvič srečali v Srbiji, oktobra 2021, na usposabljanju za mladinske delavce na temo »self-care for youth workers«. Spoznavali so se z različnimi metodami, kako skrbeti zase, kako doživljajo delo z mladimi, skozi psihodramo igrali različne situacije ter debatirali o postavljanju svojih mej pri delu z mladimi. V aprilu 2022 so na Finskem izvedli tudi študijski obisk, kjer so se seznanili z njihovimi obstoječimi dobrimi praksami. Ena od mnogih vrednih omembe je mobilno mladinsko delo, kjer imajo finski mladinski delavci avtobuse in kombije predelane v potujoče mladinske centre.

Med tem so na platformi Zoom snovali priročnik, kjer bo zbirka že obstoječih metod in orodij za delo z mladimi v stiskah, namenjen mladinskim delavcem in izkušenim prostovoljcem. Prav tako pa je v izdelavi 4-dnevno izobraževanje, kjer se bo skozi izkustvene aktivnosti opolnomočilo prostovoljce in mladinske delavce za delo z mladimi. Meseca maja so v Mladinskem centru Zagorje ob Savi ta kurikulum že preizkusili ter izvajali različne aktivnosti, namenjene usposabljanju mladinskih delavcev in aktivnih prostovoljcev iz Finske, Srbije in Slovenije. Raziskovali so metode in orodja za delo z mladimi v stiskah, ki pripomorejo k bolj suverenemu delu mladinskih delavcev in hkrati dajejo mladim občutek slišanosti ter znotraj mladinskih centrov pripomorejo k varnemu okolju.

Tekom poletja bodo zaključevali še protokol za delo z mladimi v stiskah, kjer bo zapisanih 5 korakov, v podporo mladinskemu delavcu pri tem, kako odreagirati ter kontaktni podatki pomembnih lokalnih ustanov, ki nudijo pomoč. V septembru pa bo vsak izmed partnerjev v svoji državi organiziral diseminacijski dogodek, na katerem bodo predstavili in širili rezultate projekta. Tovrsten projekt predstavlja premik na področju dela z mladimi v stiskah, ki pa je v sodobnem času še kako potreben in pomemben.

 Vir: Mladinski center Zagorje ob Savi

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

62563

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino