Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 20 Feb. 2020

Delo z nadarjenimi učenci in dijaki: sodelovanje formalnega in neformalnega izobraževanja

V začetku februarja so v Centru eksperimentov Maribor organizirali strokovno srečanje na temo dela z nadarjenimi učenci in dijaki. Povabilu so se odzvale učiteljice in strokovne delavke ter mentorji iz številnih osnovnih in srednjih šol iz podravske in pomurske regije in višja svetovalka z Zavoda RS za šolstvo, ga. Biserka Lep.

Po predstavitvi aktivnosti dela z nadarjenimi učenci po različnih šolah, so udeleženci okrogle mize spoznali, da pogosto prevladuje napačna predstava o pomenu nadarjenosti in da se nepravilno zamenjuje s pojmom talentiranost (vir.). Starši vse pogosteje pričakujejo, da bodo njihovi otroci prepoznani za nadarjene in da bodo zato imeli višje ocene, kar je popolnoma zmotno razmišljanje. 

Na šolah ugotavljajo, da nadarjenost samim učencem ne predstavlja nekega izziva, prej se počutijo med vrstniki nelagodno. Vsekakor pa upada interes za kakršnekoli izven šolske dejavnosti za nadarjene v popoldanskem času. Učenci so z delom v šoli in aktivnostmi izven šole pogosto preobremenjeni. Bolj si želijo sprostitvenih in pogovornih delavnic v šolskem času.

Nekatere šole izvajajo tematske programe za nadarjene učence skozi vse leto in vanj vključijo tudi ostale dijake, ki izkažejo zanimanje. Predstavnik II. gimnazije iz Maribora je predstavil projekt Rast, podprt iz strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport in Evropskega socialnega sklada, ki finančno podpira aktivnosti dela z nadarjenimi dijaki na šolah in jih vključuje v aktivnosti drugih izvajalcev.

Predstavnica iz Zavoda RS za šolstvo, ga. Lep, je seznanila udeležence s pripravo posodobljene strategije za nadarjene učence, v kateri bodo svoje mesto dobili tudi migranti in ranljive skupine. Center eksperimentov je predstavil izkušnje pri delu z nadarjenimi in njihove odzive.

Okroglo mizo so zaključili z ugotovitvami, da so tovrstna druženja koristna in primerna za izmenjavo izkušenj med organizacijami za mlade, ki delujejo na polju neformalne izobrazbe in organizacijami, ki izvajajo formalno obliko izobrazbe, omogočajo tudi izmenjavo prepotrebnih informacij in ugotavljajo, da lahko taka sodelovanja pripeljejo do novih sistemskih rešitev, ki bodo bolj naklonjena mladim nadarjenim pri njihovih odločitvah za nadaljnje izobraževalne smeri.

Vir in foto: Center eksperimentov Maibor

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

54179

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino