Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 04 Jul. 2022

Desetletje Ne-festivala!

Pred desetimi leti si je skupina gledaliških aktivistk_ov zamislila prvi in edini Ne-festival daleč naokoli. Gledališče od 'spodaj navzgor' je v Sloveniji potrebovalo prostor povezovanja.

Ne-festival gledališča zatiranih je kreativno in izobraževalno srečanje ustvarjalcev, po metodi, ki se uporablja v gledališko-aktivistične, pedagoške in izobraževalne namene, kot orodje za doseganje socialne pravičnosti, lahko pa ima tudi terapevtske učinke. Predstavlja prostor, v katerem se govori o temah, ki niso izpostavljene, in kjer spregovorijo tisti, ki mnogokrat nimajo glasu. 

Osnovni namen druženja je povezovanje, izmenjava izkušenj, znanj in spretnosti. Prvič se je zgodil leta 2013 v Gornjem Gradu, kjer so si prizadevali, da bi oblikovali skupno jedro soustvarjalcev gledališča zatiranih v Sloveniji,  iz česar je zrasel vsakoletni mednarodni festival mnogoterih participativnih gledaliških pristopov delavnic in predstav, za vse generacije!

V 9. letih so preizprašale_i osebno je politično, seksizem, igranje spola, duha časa in komu grmi?!, raziskovale_i smo gledališče zatiranih, improvizacijsko in fizično gledališče ter mnoge druge participativne pristope in skupnostnega ustvarjanja kulture. Letos preizprašujejo skupnost!

Njihove družbene formacije so bile v minulih letih hudo prizadete, zato prostor namenjajo raziskovanju, kakšna skupnost so bili do zdaj in kakšna želijo biti. Ne-festival udeleženi soustvarjajo po principu skupnosti in aktivne participacije v neokrnjeni naravi Gornjega Gradu.

Več informacij o pestrem vsebinskem dogajanju in prijavi najdeš: https://kudtransformator.com/ne-festival/

Foto: Erik Školiber
Vir: Kulturno umetniško društvo Transformator

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

32243

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino