Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 09 May 2019

Diareja za 1. maj Pekarne Magdalenske meže

V Pekarni Magdalenske mreže se sprašujejo ali je prvi maj še vedno praznik dela. V ta namen so zadnjega aprila otvorili fasado Galerije K18. Na fasadi je inštalacija stiliziranega, satiričnega stripa – Diareja Tomaža Lavirča (nepogrešljiv del vsake Mladine že od 1988), ki bo vse mimoidoče opominjala in jim dala misliti o dnevu delavskega ljudstva in njegovem pomenu danes. Na otvoritvenem dogodku so si, poleg skupnega premisleka o pomenu prvega maja danes, ogledali dokumentarni film »Državljan Diareja ali Kdo je Tomaž Lavrič«.

Zdi se, da je osrednja zahteva demonstracij na trgu Haymarket leta 1886, ki so bile povod za obeležitev 1. maja kot mednarodnega praznika dela, osem urni delavnik, že zdavnaj uresničena in samoumevna a trenutne razmere kažejo, da temu ni tako. S ponovnim nastopom kapitalizma kot politično-ekonomske ureditve se je še enkrat začel sistemski napad na delavke in delavce ter delavske organizacije. Prvi maj že nekaj časa ni več praznik dela in delavskih pravic. Je le še žalosten opomnik na čas, ko so si delavci s stavkami, množičnimi in glasnimi protesti te pravice priborili. Danes namesto, da bi sledili njihovemu zgledu, za 1. maj raje organiziramo piknike ali odhajamo na morje. Medtem pa kapitalizem nemoteno potiska delavske pravice v sfero neuresničljivih idealov!

Vir in foto: Pekarna Magdalenske mreže Maribor

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

86471

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino