Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 12 Feb. 2019

Dijakinja Nika Kobetič slovenska zmagovalka vseevropskega prevajalskega tekmovanja za srednješolce

Dijakinja Nika Kobetič z ljubljanske Gimnazije Bežigrad je letošnja slovenska zmagovalka vseevropskega prevajalskega tekmovanja za srednješolce Juvenes Translatores, ki ga organizira Evropska komisija.

Prevajalskega tekmovanja, ki je potekalo 22. novembra lani v vseh 28 državah članicah EU, se je udeležilo 3252 dijakov in dijakinj iz 740 srednjih šol. Dijaki so izbrali 154 od 552 možnih jezikovnih kombinacij med vsemi 24 uradnimi jeziki EU, najpogosteje pa so prevajali v svoj materni jezik. Med najbolj zanimivimi izbirami sta bila prevoda iz portugalščine v nizozemščino in iz madžarščine v finščino.

Tekmovanja se je, tako kot prejšnja leta, udeležilo tudi osem slovenskih šol, ki so na tekmovanje prijavile 39 dijakov.

Na letošnjem tekmovanju se je zgodilo prvič, da je zmagal tudi prevod iz slovenščine v drug tuji jezik. Originalno besedilo je napisala prevajalka Evropske komisije Vera Pejović, italijanska zmagovalka Giulia Rorato z Državnega znanstvenega liceja France Prešeren v Trstu pa je s svojim prevodom v italijanščino premagala 358 preostalih udeležencev tekmovanja v Italiji, so sporočili.

Namen vseevropskega tekmovanja Juvenes Translatores, ki ga Evropska komisija organizira od leta 2007, je spodbujati učenje tujih jezikov v šolah in mladim omogočiti prevajalsko izkušnjo. Na tekmovanju lahko sodelujejo sedemnajstletni dijaki, tekmovanje pa na vseh izbranih šolah v EU poteka ob istem času.

Vir: uredništvo mlad.si

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

96493

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino