Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 25 Jan. 2019

Dikh he na bister - Poglej in ne pozabi

Združenje EPEKA je slovenski koordinator v mednarodnem projektu Dikh he na bister - Poglej in ne pozabi. Gre za posebno iniciativo, ki 2. avgusta - na obletnico spomina na romski genocid, v Krakovu in Auschwitzu na Poljskem, zbere več kot 400 ljudi, med njimi tudi veliko število pripadnikov romske skupnosti. Tko kot lani, bo tudi letos dogodek potekal med 29. julijem in 4. avgustom 2019.

Iniciativa spomina na romski genocid želi ozaveščati mlade Evropejce, civilno družbo, politike in splošno javnost o romskem genocidu in mehanizmih anticiganizma v časih in kontekstu, kjer so rasizem, sovražni govor in ekstremizmi v Evropi v porastu. Dogodek želi vzpostaviti kapacitete mladih aktivistov in mladinskih organizacij in jih motivirati, da prevzamejo aktivno vlogo v promociji izobraževanj o spominjanju onkraj lokalnih, nacionalnih in mednarodnih stopnjah. S to iniciativo želijo mladi Romi doseči prepoznanje 2. avgusta kot Mednarodnega dneva romskega genocida.

Lani se je dogodka udeležilo devet oseb iz Slovenije. Med njimi tudi predsednik Društva za podporo mladim Romom Žiga Štajnbaher, novinar Primož Soban, predsednik Društva študentvo zgodovine ISHA Maribor David Prajnc in Jasmina Mazreku, romska pomočnica na OŠ Janka Padežnika.

Na dogodku v okviru projekta ŠOA - spominjamo se, katerega cilj je, da "vsi programi v projektu nagovarjajo javnost za trajno pomnjenje in spominjanje na največje zlo 20. stoletja (holokavst - op. ur.); da ne bi bilo nikoli pozabljeno, predvsem pa – da se ne bi nikoli in nikjer več ponovilo", kot pravijo na spletni stani mariborske Sinagoge vam bodo udeleženci lanskega dogodka na Poljskem predstavili projekt Poglej in ne pozabi. 

Za letošnji dogodek na Poljskem, ki se ga bo delegacija iz Slovenije ponovno udeležila, bodo na ta dan odprli prijave za dogodek Poglej in ne pozabi 2019. Letos se ga lahko udeležite tudi vi. Vabljeni!

Dogodek se bo odvil v ponedeljek, 28. januarja 2019, od 19.00 ure naprej na lokaciji Romske postaje, Preradovičeva 1, 2000 Maribor.

Več o dogodku tukaj.

Vir: EPeka

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

19339

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino