Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 25 May 2021

Do štipendije na olimpijskih igrah mladih znanstvenikov

Na največjem svetovnem tekmovanju na področju znanstvenih projektov za srednješolce, mednarodnem sejmu znanosti in tehnike (Regeneron ISEF), so Slovenijo zelo uspešno zastopali trije dijaki, izbrani na 54. Državnem srečanju mladih raziskovalcev Slovenije, ki ga organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS).

Mednarodni sejem znanosti in tehnike je letos v njegovi več kot sedemdesetletni zgodovini prvič potekal virtualno. Slovenijo, ki je na tekmovanju sodelovala petič, je s svojim projektom Razbijanje substitucijske šifre zastopal Jaša Knap, dijak Gimnazije Bežigrad iz Ljubljane. Čeprav je bila njegova naloga vezana na specifike slovenskega jezika, je v kategoriji Sistemska programska oprema prejel posebno nagrado in si prislužil polno štipendijo s šolnino za univerzitetni študij računalništva na priznani Univerzi Innopolis v ruskem Kazanu. Poleg štipendije mu lahko pripada še mesečni dodatek do 300 USD.

Kot ekipa sta na sejmu sodelovali tudi Kaja Zupanič in Miša Pintarič, dijakinji II. gimnazije Maribor. Njuna naloga Bakteriofagi v boju proti bakteriji Serratia marcescens je sodelovala v kategoriji Mikrobiologija.

Na letošnjem mednarodnem sejmu znanosti in tehnike je sodelovalo preko 1800 mladih znanstvenikov iz 64 držav sveta in 49 ameriških zveznih držav. Najbolj nadarjeni dijaki so se letos potegovali za nagrade in štipendije, katerih skupna vrednost je znašala približno 5 milijonov USD. Žirija je bila sestavljena iz več kot 1200 vrhunskih strokovnjakov in znanstvenikov, vključno z Nobelovimi nagrajenci. Tekmovanje Regeneron ISEF, ki velja za olimpijske igre mladih znanstvenih talentov, že od leta 1950 organizira Društvo za znanost.

Več informacij in rezultate lahko najdete tukaj, projekte mladih znanstvenikov pa tukaj.

Vir: Zveza za tehnično kulturo Slovenije

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

59132

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino