Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 13 Mar. 2019

Družbena participacija mladih v slovenskem zamejstvu

V oktobru lanskega leta je v založbi Slovenskega raziskovalnega inštituta (SLORI) v Trstu izšla že tretja monografija z naslovom Mladi v slovenskem zamejstvu: družbeni in kulturni konteksti ter sodobni izzivi.

Nastala je po istoimenskem raziskovalnem projektu, ki so ga med letoma 2013 in 2016 izvajali sodelavci štirih inštitutov: Inštituta za narodnostna vprašanja (INV) v Ljubljani, Slovenskega znanstvenega inštituta v Celovcu (SZI) in Slovenskega narodopisnega inštituta Urban Jarnik (SNIUJ) v Celovcu ter Slovenskega raziskovalnega inštituta (SLORI) v Trstu.

Zvezek s podnaslovom Družbena participacija mladih v slovenskem zamejstvu je tretji od skupno štirih zvezkov in obravnava specifično problematiko družbene participacije mladih v njihovem bivanjskem okolju. Monografija prikazuje raziskovalne izsledke o skupnih značilnostih in raznolikosti družbene participacije mladih v kontekstu štirih slovenskih skupnosti v zamejstvu; v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in Hrvaškem.

Po besedah Devana Jagodica, urednika monografije je iz raziskav avtorjev razbrati, da skupne značilnosti participacije mladih zamejcev odražajo identitetne izbire in življenjske vzorce mladih, usmerjene k individualizmu, ki so (razvojnopsihološko in generacijsko) enake drugim mladim, odraščajočim v dobi globalizacije. Na različnost participacije mladih zamejcev,  kar se izrazi se medsebojni primerjavi, vpliva socializacija v specifičnih družbenih kontekstih; od družine do države.

Ostali dve publikaciji, nastali pod okriljem projekta Mladi v slovenskem zamejstvu: družbeni in kulturni konteksti ter sodobni izzivi, nosita podnaslova:

Vir: uredništvo mlad.si
Foto: Slori

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

43502

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino