Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 09 Jul. 2019

Družbeni položaj in zdravstveno stanje mladih v Evropi

Eurofound, Evropska fundacija za izboljšanje življenjskih in delovnih razmer je izdala poročilo o družbenem položaju in zdravstvenem stanju mladih v Evropi. Ugotavljajo, da je v EU 14 % mladih odraslih izpostavljenih tveganju za depresijo, 4 % oseb v starosti 15–24 let pa trpi za kronično depresijo.

Mlade ženske lahko veliko pogosteje trpijo za simptomi depresije kot moški. V mnogih državah EU se je v zadnjem desetletju povečalo tudi število mladih brezdomcev, skoraj trije od desetih otrok v EU pa so bili leta 2016 izpostavljeni tveganju revščine. Število mladih brezdomcev se je od nastanka krize povečalo tudi v državah z visoko ravnjo družbene blaginje in socialne podpore.

Eurofound ugotavlja, da je tveganje za depresijo močno povezano s socialno-ekonomskim statusom. Tveganju za depresijo so tako bolj izpostavljeni mladi v gospodinjstvih z nižjimi prihodki. Eurofound v poročilu še izpostavlja, da med mladimi prevladuje občutek marginalizacije zaradi gospodarske krize.  

Slovenija se glede na tveganje za depresijo med mladimi v EU uvršča na deseto mesto. Tveganju je izpostavljenih slabih 15 % mladih, za kronično depresijo pa jih trpi manj kot desetina. Na lestvici, ki prikazuje pojavnost zmernih do hudih simptomov depresije med mladimi ženskami v državah EU, pa se je Slovenija znašla na šestem mestu

Več o poročilu tukaj.

Vir in foto: uredništvo mlad.si

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

21303

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino