Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 23 Dec. 2021

Državno priznanje za mladinsko delo: Brez (z)veze do službe

7. decembra je potekal nacionalni posvet mladinskega sektorja, v sklopu katerega je potekala tudi podelitev državnih priznanj v mladinskem sektorju za leto 2021, ki jih je podelila ministrica za izobraževanje, znanost in šport. Gre za državna priznanja za dosežke in prispevek v mladinskem sektorju ter razvoju v družbi. 

Priznanje za izredno uspešen, odmeven in koristnen projekt mladinskega sektorja je prejel projekt Društva Mladinski Ceh Brez veze do službe. Projekt dosega trajnostni učinek za zaposlovanje mladih, bil pa je financiran iz programa Evropskega socialnega sklada.

Projekt “BREZ VEZ(E) DO SLUŽBE” je projekt investiranja v osebni in socialni kapital mladih. V projektu s seminarji, kampi, mentorstvom, coachingom in akcijskim učenjem krepijo osebnostne, družbene, zaposlitvene in samozaposlitvene kompetence mladih.

Projekt celostno obravnava mladega posameznika z namenom uspešnega vključevanja na trg dela, ob enem pa jih spodbuja, da s pridobljenimi kompetencami postanejo sodobni aktivni državljani, ter si s tem večajo zaposlitvene možnosti na trgu dela in tako puščajo za seboj pozitiven družbeni odtis.

Projekt je namenjen vsem brezposelnim mladim med 15. in 29. letom starosti, ki želijo pridobiti kompetence s področja podjetništva in/ali vsa potrebna znanja za izboljšanje svojega položaja na trgu dela. Poleg usposabljanj namenjenih brezposelnim mladim pa projekt obsega tudi, izvedbo seminarjev namenjenih mladinskim voditeljem, izdelavo spletne strani, digitalne knjižnice gradiv in tematskih priročnikov, ki so namenjeni vsem brezposelnim mladim med 15. in 29. letom starosti.

Splošni cilji projekta BREZ VEZ(E) DO SLUŽBE so:
Vzpostaviti inovativen projekt, ki bo v mlade investiral znanja, veščine in kompetence za povečanje njihove zaposljivosti in zaposlenosti. Krepiti kompetence mladih na področju zaposlovanja in podjetništva s specifičnimi temami kot so: pomen komunikacije, družbena odgovornost posameznika, mladinsko delo, prepozznavanje in beleženje kompetenc, moj vstop na trg dela; ter podjetništvo, družbena odgovornost in trajnostni razvoj, vodjiteljske kompetence, tehnologija. Okrepiti sodelovanje s konzorcijskimi partnerji, ostalimi partnerskimi organizacijami in krajevnimi enotami. Spodbuditi mlade, da aktivno naslavljajo in sodelujejo pri reševanju odstoječih družbenih problemov (zaposlovanja mladih). Razvoj in vzpostavitev akijskih skupin preko katerih mladi postajajo aktivni državljani in snujejo družbene rešitve.

Tekom projekta so izvedli 6 usposabljanj Zaposlitveni kamp in 4 usposabljanja Podjetniški začetek. Poleg usposabljanj namenjenih brezposelnim mladim je projekt obsegal tudi izvedbo seminarjev namenjenih mladinskim voditeljem, izdelavo spletne strani, digitalne knjižnice gradiv in tematskih priročnikov, brezposelnim mladim pa so nudili tudi mentorstvo v obliki mentorskih ur.

Zabeležili so 600 prijav na usposabljanja, vključili 71 udeležencev, zagotovili 25 klasičnih zaposlitev, ustanovili 2 podjetji in izvedli 1200 ur usposabljanj.

“Skozi usposabljanja so me navdusile različne teme, predvsem to, kako sem skozi mladinsko delo na enem mestu dobila vse potebne kompetence, spoznala različne ljudi in si pridobila mrežo poznanstev,” je svojo izkušnjo opisala udeleženka projekta Andreja, ki se je priključila Zaposlitvenemu kampu v Celju, kjer je skozi usposabljanja pridobila znanja in ob individualni podpori svetovalcev dobila zaposlitev. Najbolj ji je v spominu ostala podpora mentorjev, ki se je nadaljevala tudi po usposabljanju.

Ob podelitvi državnih priznanj je ministrica čestitala vsem prejemnikom in izpostavila pomembnost mladinskega dela. "Priznanja so dokaz, kako živahno je delo v mladinskem sektorju in da je to več kot participacija, je odraz socialnega vključevanja in odraz veličine, ki jo izraza mladinsko delo do družbe.”

Vir: uredništvo

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

23574

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino