Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 04 Aug. 2021

Državno prvenstvo v slam poeziji na Ptuju

V soboto, 7. avgusta, bo Ptuj gostil 5. državno prvenstvo v slam poeziji, ki združuje literarno ustvarjanje s privlačnim nastopom v živo in je v Sloveniji še posebej priljubljena med mladimi.

Slam poezija je performans poezija, ki je nastala z željo po približanju te literarne zvrsti občinstvu vseh generacij. Gre za pesniški stil, ki se je razvil z namenom predstavljanja poezije v živo, na odrih, temu pa so bili dodani še tekmovalni elementi. Začetek gibanja sega v osemdeseta leta, v Chicago, ZDA, kjer je s slam večeri začel "Slam Papi" Marc Kelly Smith. 

Prvi tovrstni dogodki so se na Slovenskem pričeli pojavljati pred skoraj 20 leti, prvo državno prvenstvo pa se je zgodilo leta 2016 v Mariboru pod okriljem takrat novonastale slovenske slamovske zveze SiSlam. V zvezo so vključeni organizatorji slam dogodkov iz Maribora, Celja, Kamnika, Ptuja, Ljubljane in Kranja. Z vzpostavitvijo državnega prvenstva v slam poeziji smo se Slovenci vključili tudi na evropski slam zemljevid in od takrat redno pošiljamo svoje prvake na evropska prvenstva. Leta 2020 je bilo Evropsko prvenstvo, sicer v e-izvedbi zaradi ukrepov, povezanih s pandemijo, v Mariboru. Takrat smo dosegli tudi najvidnejšo uvrstitev, saj je (še vedno) aktualna prvakinja Eva Kokalj dosegla tretje mesto.

Tekmovalci državnega prvenstva, ki se bo v soboto odvilo na Ptuju, prihajajo iz Maribora, Kranja, Ljubljane, Ptuja in Celja – skoraj vsi so se kvalificirali na prvenstvo kot zmagovalci ali drugouvrščeni na področnih turnirjih. Edini izjemi sta najvidnejši pesniški slamer "koronskega" (streamanega) obdobja in še vedno aktualna državna prvakinja, ki sta bila kvalifikacij zaradi preteklih dosežkov opravičena. Pričakovati je deset najbolje pripravljenih tekmovalcev in tekmovalk, ki imajo za seboj že nekaj dosežkov in vrhunskih uvrstitev, močni pa niso samo na pesniških slamih, ampak tudi na literarni, glasbeni, gledališki in celo filmski sceni.

Med favorite prvenstva sodijo aktualna prvakinja Eva Kokalj, tretja na lanskem Euroslamu, dvakratni državni podprvak Matic Ačko, vodja slamovske ekipe Slam Zverine iz Maribora, iz iste ekipe prihaja tudi Klavdija Volf, ki je na Ptuju doslej zabeležila največ individualnih zmag, domače barve pa z visokimi apetiti zastopa aktualni zmagovalec Ptujskega pokala, član lokalnega kolektiva Slamuraji, Alen Harb

Zmagovalec ali zmagovalka državnega prvenstva bo slovenske barve zastopal_a na naslednjem Euroslamu. 

Tekmovalcem bo dobrodošlico in srečo zaželela županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek, njihove nastope bo točkovala strokovna žirija, prireditev pa bosta povezovala Mojca Frim in Aljaž Šešo, oba tudi sama izkušena slamerja.

Premori med posameznimi krogi temovanja bodo zapolnjeni z glasbo – na velikem platnu bodo prvič prikazani novi videospoti mladih ptujskih glasbenih zasedb AshineInfected in Шаламун (Šalamun), v živo pa bosta z akustičnimi melodijami ušesa pobožali Katja in Taja, dve četrtini ptujske zasedbe Infected. 

Prireditev, ki bo potekala na dvorišču Mestnega kina Ptuj, se začne ob 21. uri. V primeru dežja se dogodek seli v CID Ptuj.

Vir: CID Ptuj

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

22351

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino