Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 07 Jan. 2019

Dvajset let evra

Skupna evropska valuta, evro, je 1. januarja 2019 dopolnila 20 let. Na ta dan je leta 1999 enajst držav članic EU uvedlo skupno valuto, ki so jo poimenovali evro, in skupno denarno politiko pod nadzorom Evropske centralne banke. Slovenija je evro prevzela 1. januarja 2007.

Čeprav evro šteje šele 20 let, pa je danes prisoten že v 19 državah članicah in je valuta 340 milijonom Evropejcev. Je druga najpomembnejša in najbolj uporabljana mednarodna valuta na svetu, pri čemer okoli 60 držav po svetu evro bodisi uporablja bodisi nanj veže svojo valuto. 

Raziskava Eurobarometer je pokazala, da je enotna valuta po mnenju večine (74%) vprašanih v celotnem evrskem območju, v korist vsem Evropejcem in Evropejkam, kar kaže na visoko raven javne podpore evru. Uvedba evra je bil pomemben mejnik na poti zagotavljanja stabilnosti in blaginje v Evropi in je evropskim gospodinjstvom, podjetjem in vladam je prinesla oprijemljive koristi: stabilne cene, nižje transakcijske stroške, preglednejše in bolj konkurenčne trge ter okrepljeno trgovino. Omogoča lažje potovanje in prebivanje v tujini ter ščiti prihranke.

Evro po mnenju Evropejk in Evropejcev predstavlja tudi enega od glavnih simbolov Evropske unije, ki so ga v raziskavi uvrstili na drugo mesto za "svobodo".

Več

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

57617

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino