Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 24 Dec. 2021

Ekološko kmetovanje v Sloveniji in samooskrba s hrano je izključen garant naše varne prihodnost

V Mladinskem centru Prlekije so celo leto v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano – Agencijo RS za kmetijske trge in razvoj podeželja izvajali aktivnosti in dogodke pod skupnim motom  "EKOLOŠKO KMETOVANJE V SLOVENIJI IN SAMOOSKRBA S HRANO JE BISTVENI GARANT NAŠE VARNE PRIHODNOSTI". Tako se je v letu 2021 v okviru realizacije omenjenega projekta zvrstilo več pomembnih predstavitev, okroglih miz in predavanj ter praktičnih prikazov, med njimi tudi ogledi pozitivnih praks na predmetnem področju. Zainteresirani posamezniki vseh generacij so si tako med drugim ogledali samooskrbno kmetijsko dejavnost in poskusili lastne dobrote pridnega ustvarjanja Zlatka in Nade Colnerič iz Melinec v Prekmurju. Nada je bila vključena v usposabljanje v okviru učnih delavnic za opravila univerzalnega poklica »mladinska delavka« ter potem tudi zaposlena v MCP-ju.

Celodnevni strokovni dogodki so zajemali teme ekološkega kmetijstva in samooskrbe s hrano. Predstavljali so se razvoji ekološkega kmetijstva v Sloveniji in Pomurju ter na mednarodni ravni. Pri realizaciji so sodelovali strokovnjaki, ki so predavali tudi o čebelarstvu, vzgoji semen in problematiki ekološkega kmetijstva in samooskrbe v Sloveniji nasploh. Dotaknili so se tudi subvencioniranja in certificiranja ter trženja ekoloških pridelkov in izdelkov. Spoznali smo samooskrbo iz prve roke, predavatelji pa so bili strokovnjaki oziroma posamezniki z dolgoletno uspešno in pozitivno prakso  na tem področju. Poučili smo se  o pomembnosti samooskrbe, načrtovanju vrta ter o razbremenitvi družinskega proračuna s pomočjo samooskrbe s hrano. Udeleženci Učnih delavnic (projekt ZRSZ in ESS) v Mladinskem centru Prlekije so predstavili tudi primer lastne dobre prakse na primeru samooskrbe s hrano. Udeleženci celoletnega kmetijskega in za razvoj podeželja pomembnega projekta so se dotaknili tudi teme socialnega podjetništva na področju kmetijstva ter nakazali  možnosti in potenciale za težje zaposljive in posameznike iz socialno šibkih ciljnih skupin. Namen strokovnih predavanj in praktičnih prikazov ter ogledov ki so se izvedli je ozaveščanje in učenje o ekološkem kmetijstvu in samooskrbi v Sloveniji ter na mednarodni ravni. Izvedba je potekala v dveh sklopih in sicer  strokovna predavanja na temo ekološkega kmetijstva ter strokovna predavanja na temo samooskrbe s hrano, s primeri dobrih prask.

Če v katerem izmed sklopov vidite tudi sebe oziroma vaš doprinos in če bi se tudi vi želeli vključiti v dotičen dogodek, kot predavatelj ali predstavnik ekološkega kmetijstva ter bi želeli, da širša javnost spozna vas in vaše delovanje, lahko kontaktirate MC Prlekije na mcp@siol.net in potrudili se bodo, da vas vključijo v program, ki se bo odvijal na sedežu Mladinskega centra Prlekije na Spodnjem Kamenščaku. Dosledno se zavzemajo za dejanski razvoj podeželja, brez zlorab in preusmerjanja sredstev za razvoj podeželja v urbana središča, ki nimajo z razvojem kmetijstva in podeželja v bistvu nobene povezave. Pri izvajanju projekta sta aktivno sodelovali tudi dve evropski prostovoljki Margarida Gama in Marta Cordeiro s Portugalske, njuna prisotnost je bila vezana na projekt ESE Movit  – Mladi in samooskrba in sta v Prlekiji ustvarjali in  bivali v okviru kompleksa MCP-jas kar šest mesecev.

Vir: MC Prlekije

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

53947

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino