Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 25 Jan. 2021

Epidemija, aktualne razmere in morebitno sproščanje ukrepov

Včeraj je predsednik vlade RS Janez Janša na novinarski konferenci povedal, da so tudi v Sloveniji uradno potrdili prvi primer angleškega seva. Za ta sev novega koronavirusa je značilno, da se širi hitreje in je bolj nalezljiv, zato je Janša napovedal, da bo glede sproščanja ukrepov ta teden ponovno potreben premislek.

Vlada je sicer že prejšnji teden sprostila določene ukrepe in se z jutrišnjim dnem v šole vračajo otroci prve triade in odpirajo se vrtci v devetih regijah z boljšo epidemiološko sliko. Kot je poudaril Janša načrt za enkrat ostaja nespremenjen, a je bilo včeraj stanje po regijah ponovno nekoliko slabše kot je bilo v sredo, ko je vlada napovedala sproščanje ukrepov.

Vlada bo v sredo na koronaseji razpravljala o ukrepih, sproščanju in morebitnem zaostrovanju, če pa bo testiranje pokazalo, da je angleški sev še bolj razširjen, bodo spremembe potrebne že prej.

Slovaška vlada je na posebno zaprosilo omogočila, da smo v Sloveniji takoj dobili nekaj tisoč posebnih testov, ki so občutljivi samo za angleški sev korone, saj je za to potrebno posebno testiranje. Testi so v Slovenijo prispeli že v petek, znova presejanih bo okoli 10 odstotkov vzorcev od 11. januarja naprej. Rezultati bodo za vse regije znani najpozneje v torek.

V veljavi pa seveda ostajajo vsi splošni ukrepi za preprečitev širjenja novega koronavirusa COVID-19, kot so umivanje in razkuževanje rok, distanca vsaj meter in pol ter nošenje mask v zaprtih javnih prostorih in na zunanjih površinah, kjer ni mogoče ohranjati varne razdalje.

Vir: Uredništvo mlad.si, Ministrstvo za zdravje in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

83911

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino