Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 03 Jun. 2019

Erasmus+ usposabljanje za integracijo beguncev

Med 4. in 12. majem so se predstavniki Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto udeležili Erasmus+ usposabljanja na temo sodelovanja za izboljšavo integracije beguncev, v mestu Ionnina, Grčija (Erasmus+ KA1 Co-operation on improvement in Refugee Integration.)

Cilji usposabljanja so bili:

  • povečati kvaliteto in izboljšati etičnost pristopov integracije in socialnega dela s predvsem mladimi begunci,
  • izboljšati sodelovanje in izmenjavo izkušenj med različnimi organizacijami in državami, ki delajo z begunskimi otroci in mladino,
  • promocija uporabe Erasmus+ programa za izboljševanje kvalitete v socialnem delu in pri integraciji beguncev,
  • izboljšanje inkluzije beguncev v družbo Evropske unije.

Tekom usposabljanja so se zvrstile predstavitve delovanj različnih organizacij ter situacij z begunci v posameznih državah, udeleženci iz različnih držav so med sabo izmenjali tudi primere dobrih praks pri delu z begunci.

Usposabljanje je vključevalo nekaj delavnic, pri katerih so se udeleženci pogovarjali o različnih etičnih dilemah pri delu z begunci, predvsem z otroki. Delavnice so pomagale osvetliti različne vidike takšnega dela in so ponudile dobro izhodišče za razmislek. Obiskali so tudi lokalni center za begunce in tam izvedli različne aktivnosti za otroke, ki so v aktivnostih uživali, tistim, ki so se v takšni situaciji znašli prvič, pa je ta obisk pomenil pomembno novo izkušnjo.

Izvajalci programa so natančno predstavili tudi Erasmus+ usposabljanja in izmenjave. Udeleženci v mešanih skupinah so morali načrtovati takšen projekt ter ga predstaviti, pri čemer so od izvajalcev prejeli tudi povratno informacijo. Organizatorji so, v primeru, da bi v prihodnosti želeli izpeljati podoben projekt, obljubili pomoč in podporo.

Usposabljanje je odprlo zanimive teme v zvezi z delom z begunci in omogočil prostor izmenjave idej. Udeleženci so bili zelo zadovoljni tudi z organizacijo usposabljanja ter izvajalci, ki so bili dostopni, izjemno prijazni in odprti za ideje.

Vir in foto: Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

50596

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino