Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 22 May 2019

Erasmus+ za uspešno življenje mladih

Po zaslugi programa Erasmus+ so študenti in študentke uspešnejši v zasebnem in poklicnem življenju, univerze pa inovativnejše, ugotavljata novi neodvisni študiji, ki ju je pred kratkim objavila Evropska komisija.

Študija o učinku programa Erasmus+ na visokošolsko izobraževanje in Študija o strateških partnerstvih in koalicijah znanja Erasmus+ na področju visokošolskega izobraževanja sta pokazali, da je v okviru programa Erasmus+ med letoma 2014 in 2018 v tujino na študij, usposabljanje ali poučevanje odšlo več kot 2 milijona študentk in študentov ter zaposlenih v visokošolskem izobraževanju. V istem obdobju je finančna sredstva EU prejelo skoraj 1.000 strateških partnerstev Erasmus+ med visokošolskimi zavodi in 93 koalicij znanja med univerzami in podjetji.

Program Erasmus+ pomaga mladim do želene poklicne poti in hitrejše zaposlitve. Več kot 70 % nekdanjih študentk in študentov Erasmus+ navaja, da po vrnitvi iz tujine bolje vedo, kakšne poklicne poti si želijo. 80 % se jih zaposli v treh mesecih po zaključku študija, 73 % pa jim izkušnja v tujini pomaga do prve zaposlitve. Poleg tega pa naj bi bili nekdanji udeleženci programa Erasmus+ bolj zadovoljni s svojo zaposlitvijo od tistih, ki niso bili v tujini. Večkrat tudi uberejo mednarodne poklicne poti in delajo v tujini. Program študentske izmenjave pa krepi tudi podjetnost, kot je pokazala študija.

Evropski komisar za izobraževanje, kulturo, mlade in šport Tibor Navracsics je dejal: „Impresivno je videti, kako Erasmus+ mladim omogoča, da uspejo na sodobnem trgu dela in v bolj raznoliki družbi. Veseli me, da se diplomanti in diplomantke, ki so sodelovali v programu, počutijo bolj pripravljene za nove izzive, da imajo boljše poklicne možnosti in se bolj zavedajo koristi, ki jih EU prinaša v njihovo vsakdanje življenje. Univerze, ki sodelujejo v programu Erasmus+, pa so bolj mednarodne in se bolje odzivajo na potrebe trga dela.“

Program krepi občutek pripadnosti v Evropi, saj več kot 90 % študentk in študentov Erasmus+ izboljša sposobnost dela in sodelovanja z ljudmi različnih kultur ter ima občutek evropske identitete. Študenti in študentke Erasmus+ iz vzhodne Evrope se od vseh najbolj identificirajo z EU, sta še izrazili študiji.

Vir: Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Foto: pexels

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

84124

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino