Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 03 Apr. 2019

Evropska unija podpira zdrave prehranjevalne navade evropskih šolarjev

Evropska unija je razdelila proračunska sredstva, ki se bodo v šolskem letu 2019/2020 državam članicam dodelila za sadje, zelenjavo in mleko v šolah. 145 milijonov evrov se bo dodelilo za sadje in zelenjavo, 105 milijonov evrov pa za mleko in druge mlečne proizvode. Hkrati s programom za razdeljevanje se bodo izvajali tudi izobraževalni ukrepi, ki bodo otroke učili o kmetijstvu in spodbujali zdravo prehranjevanje.

Evropska komisija je objavila poročilo o oceni, iz katerega je razvidno, da je v šolskem letu 2017/2018 v shemi EU za šole sodelovalo okrog 159 000 šol. V tem času je bilo med evropske otroke razdeljenih skupaj 255 500 ton svežega sadja in zelenjave ter 178 milijonov litrov mleka, ki so se financirali s sredstvi iz proračuna EU v višini več kot 182 milijonov evrov.

Podatke o izvajanju programa v Sloveniji v šolskem letu  2017/18 najdete na tej povezavi.

V okviru programa za razdeljevanje in spodbujanje zdravega načina prehranjevanja otrok, je na voljo tudi priročnik z naslovom "Kako spodbujati uživanje sadja in zelenjave v šolah".  Kot so zapisali na spletni strani, Evropska komisija šolo razume kot ključno okolje, ki otroke naučiti zdravega prehranjevanja, s čimer jim pomaga oblikovati dolgoročno pozitivno prehranjevalno vedenje. Tovrstne pobude v šolah lahko dosežejo velike skupine otrok iz vseh družbenih slojev, sporočila, ki se jih naučijo, pa se lahko prenesejo v domače okolje domov. Namen tega področja je vzpostaviti zdravje otrok kot prednostno nalogo v šolah, eden od ciljev pa je povečanje dnevne porabe svežega sadja in zelenjave. Vabljeni k branju!

Vir: uredništvo mlad.si
Foto: pixabay

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

76216

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino