Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 16 Sep. 2021

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI 2021: Varno in zdravo s trajnostno mobilnostjo

Evropski teden mobilnosti, ki vsako leto poteka med 16. in 22. septembrom, je najbolj razširjena kampanja na področju trajnostne mobilnosti na svetu. 

Od začetka tisočletja se je tisoče inštitucij, podjetij, nevladnih organizacij in mest pridružilo EVROPSKEMU TEDNU MOBILNOSTI z željo, da bi pomagali izboljšati mestno okolje. “Kupovanje vozovnic za vlak prek spleta je bila inovativna ideja, pametni telefoni in mobilni internet pa so obstajali samo v naših najbolj norih sanjah. 20 let kasneje lahko potujemo po mestih z enim samim plačilom z uporabo rešitev mobilnosti kot storitve ali pa naročimo taksi s pritiskom na gumb v mobilni aplikaciji ali pa skočimo na električni skiro v skupni rabi,” na uradni slovenski strani Evropskega tedna mobilnosti poudarjajo razsežnosti napredka na področju mobilnosti v zadnjih dvajsetih letih, a ob tem opozarjajo, da čeprav je tehnologija spremenila življenja vseh, izzivi onesnaževanja ter varne in trajnostne mobilnosti ostajajo nespremenjeni. 

Letošnja tema Evropskega tedna mobilnosti je »Varno in zdravo s trajnostno mobilnostjo«. Posvečena je težavam, s katerimi sta se Evropa in svet soočila zaradi pandemije Covid-19 in se osredotoča predvsem na  priložnosti za spremembe v pokoronskem času.

Letošnji Evropski teden mobilnosti slavi prilagodljivost mest, ki so se kreativno in prožno odzivale na pandemijo, hkrati pa želi trende, ki so se začeli lansko leto (večja aktivna mobilnost in uporaba mobilnosti z nizko ali nično emisijo), še dodatno spodbujati in ohranjati tudi v prihodnosti. 

“V Ljubljani pravzaprav skozi celo leto z vsemi izvedenimi projekti in ukrepi ter rednim ozaveščanjem o prednostih trajnostnega in zdravega načina življenja. Izpostavljamo načine, kako se učinkovito premikati
po Ljubljani, predvsem na do okolja in družbe prijazen način in kaj lahko sami storijo za boljše počutje. Potreba po premikanju nam je vsem skupna in prav je, da vsak s smiselnimi odločitvami glede načina mobilnosti prispeva k boljši prihodnosti za vse. Več o razvoju trajnostne mobilnosti v Ljubljani je na voljo na povezavi,” je aktivno spodbujanje trajnostne mobilnosti v Ljubljani povzela Katarina Gorenc z Mestne občine Ljubljana in dodala, da je Evropski teden mobilnosti čas, ko je na pomembnost trajnostne mobilnosti: “Zaradi vseh dejavnosti, ki jih v okviru evropskega tedna mobilnosti izvajamo v Ljubljani, nam je Evropska komisija tudi podelila nagrado. Ljubljana je edino mesto, ki je kar dvakrat prejelo mednarodno nagrado Evropski teden mobilnosti – za leti 2003 in 2013, in sicer za napredek na področju trajnostne mobilnosti in izjemno organizacijo dogodkov v okviru kampanje. Vsi ukrepi in dejavnosti, ki smo jih izvedli v okviru
evropskega tedna mobilnosti, so zagotovo prispevali tudi k pridobitvi laskavega naslova Zelena prestolnica Evrope 2016. V letu, ko je Ljubljana obeležila to priznanje, smo septembra pripravili kar mesec trajnostne mobilnosti in kakovosti zraka z več kot 100 dodatnimi dogodki na tem področju. Prepričani smo, da smo z vsemi dejavnosti pomembno prispevali k izboljšanju kakovosti življenja v Ljubljani in širše.”

Kampanja želi sedaj spodbuditi vse pretekle in prihodnje udeležence, da se pridružijo temu projekta, ki ljudi spodbuja k ohranjanju fizičnega in duševnega zdravja med raziskovanjem lepot svojega mesta, regije ali države, kakor tudi k temu, da pri izbiri prevoznega sredstva upoštevajo okolje in zdravje. 

V skladu z letošnjo temo »Varno in zdravo s trajnostno mobilnostjo« so opredelili štiri osrednja področja: duševno zdravje, telesno zdravje, varnost in odziv na COVID-19.

Evropski teden mobilnosti zagovarja osredotočenje na odnose med duševnim zdravjem in mestno mobilnostjo – problem, ki se je med pandemijo še okrepil. Drugo prednostno področje je telesno zdravje, ki vključuje vpliv onesnaženosti zraka in hrupa ter koristi aktivne mobilnosti. Področje varnosti osvetljuje nedavno dogajanje na področju prometne varnosti vključevanja oseb z zmanjšano mobilnostjo in obsežni ukrepi za zagotavljanje cestne varnosti v mestnem okolju. 

V okviru Evropskega tedna mobilnosti 2021 bodo v različnih krajih po Sloveniji potekali dogodki in aktivnosti za spodbujanje zdrave in zelene mobilnosti.

V Celju Informacijska točka EUROPE DIRECT Savinjska, ki deluje v okviru Celjskega mladinskega centra, že tretje leto zapored organizira KOLESARSKI DAN za vse male in velike ljubitelje kolesarjenja!

Kolesarska poslastica se bo začela v soboto, 18.9.2021 ob 8.30, izpred Celjskega mladinskega centra, kjer bo najprej potekala brezplačna registracija, uro kasneje pa bo sledil štart.

V Novem mestu  vabijo na številne izobraževalne, športne in družbeno zanimive aktivnosti z namenom spodbujanja spremembe mobilnostih navad, uvedbe in promocije trajnostnih prometnih ukrepov. Čeprav številna prizadevanja na tem področju potekajo vse leto, bo vrhunec dogajanja prav v času Evropskega tedna mobilnosti, ki se bo zaključil z Dnevom brez avtomobila na Glavnem trgu v Novem mestu

Tudi občina Kočevje bo v tem tednu zelo aktivna, skupaj z lokalnimi organizacijami namreč pripravlja pester program izobraževalnih in zabavnih aktivnosti, s poudarkom na urejanjem prometa v mestu in kolesarjenju, posebno pozornost pa bodo namenili pilotnemu projektu prevozov na zahtevo Toyota Go, ki bo v občini Kočevje na voljo že ta mesec.

K trajnostni mobilnosti spodbujajo tudi najmlajše. S Pešbusom se bo v šolo letos odpravilo še več osnovnošolcev, šole pa bodo izvajale tudi program Kokoška Rozi, s katerim starše in otroke spodbujajo, da v šolo pridejo na okolju prijazen način – peš, s kolesom, skirojem, javnim ali deljenim prevozom.

V občini Bled poleg fizičnih aktivnosti organizirajo tudi Javni natečaj za najbolj kreativen film o trajnostni mobilnosti na Bledu, avtobusna postajališča bodo opremili z imeni in zemljevidi, pripravljajo pa tudi kolesarski zajtrk in predstavitev trajnostne mobilnosti na Bledu (predstavitev avtobusnih postajališč, voznih redov, podelitev nagrade za najbolj kreativen kratek film na temo trajnostne mobilnosti na Bledu, »koliko stane naš avto«). 

Aktivnosti v času Evropskega tedna mobilnosti pripravljajo tudi v mnogih drugih občinah po Sloveniji, vsem pa je skupno, da spodbujajo okolju in zdravju prijazen način mobilnosti.

Vir: uredništvo mlad.si
 

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

12097

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino