Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 02 Aug. 2022

Fairplay + Bubble Football vs Coronavirus

Skupina mladih prostovoljcev Društva Salezijanski mladinski center Maribor, ki jih je večina tudi športnikov, so želeli v okviru društva izpeljati oz. predstaviti alternativno obliko nogometa, ki se je je lahko udeležil prav vsak posameznik, ki ga je to zanimalo. Takšna oblika igre je bila varna tako iz vidika poškodb kot tudi aktualnega pandemičnega stanja.

Bubble football ali nogomet z mehurčki je rekreacijska/športna igra, kjer je igralec s telesom napol zaprt znotraj napihnjenega mehurčka. Igrali smo v skupinah v velikih notranjih prostorih ali na prostem. Splošna pravila igre pa so bila enaka kot pri nogometu. Mehurčki so bili oblikovani tako, da so se igralci brez težav izognili poškodbam ali modricam, poleg tega so uporabljali tudi dodatne kolenske ščitnike. S tem so želeli poudariti predvsem dimenzijo socialne vključenosti, saj so se v igro nogometa lahko vključili tudi tisti, ki niso bili najbolj fit ali pa jih je bilo strah različnih poškodb. Ta alternativna oblika nogometa je jim je omogočala predvsem varno igranje, celo letenje zaradi zaletavanja, kar pa jim je v omogočalo predvsem sporočanje odvečne energije, in včasih tudi preusmerjanje jeze ali napetosti v samo igro, preko katere so se lahko sprostili in v skupini še tako bolj povezali. Stranski učinek oz. dodana vrednost celega projekta pa je bila obilica smeha in zabave, ki jo ta alternativa prinaša na igrišče.

Mladi prostovoljci so s projektom želeli zadovoljiti svoje potrebe predvsem po:

  • socializaciji znotraj projektne skupine ter krepitvijo socialnih kompetenc pri iskanju in vključevanju novih/nepoznanih udeležencev
  • telesni/športni aktivnosti tudi v izrednih razmerah
  • krepitvi svojih vodstvenih, mentorskih in koordinacijskih veščin
  • izvedbi lastnega projekta ob minimalni podpori zaposlenih v Društvu SMC Maribor
  • aktivnem državljanstvu znotraj svojega lokalnega okolja ter
  • po zdravi zabavi ob prevzemanju odgovornosti za izvedbo .

Ob zaključku projekta so organizirali tudi nacionalni turnir v BUBBLE FOOTBALL-u, z naslovom "DON'T LIVE IN A BUBBLE - KICK OFF EXCLUSION", kjer se jih je, namesto pet, udeležilo kar osem ekip mladih, kar priča prav o popularnosti te oblike nogometa. Na samem turnirju je bilo veliko tekmovalnosti, a v obliki fairplay-a, predvsem pa veliko zabave, glasnega smeha, iskrenega veselja in tkanja novih prijateljstev.

Vir: Salezijanski mladinski center Maribor, Članek pripravil: Jakob Ules, vodja projekta

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

26103

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino